De Vrijheidslezing: Emin Milli - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
22 May
2015

Lezing

De Vrijheidslezing: Emin Milli

Dit jaar is Azerbeidzjan gastland van de eerste Europese Spelen. Afgelopen jaar kende Azerbeidzjan een van de meest dramatische jaren met betrekking tot het waarborgen van mensenrechten sinds de onafhankelijkheid in 1991. Iedereen met kritiek op de regering loopt het risico achter tralies te belanden. Daarom houdt, in de aanloop naar het Europese sportspektakel, de Azerbeidjaanse journalist en dissident Emin Milli De Vrijheidslezing over de situatie in zijn land.

Na afloop van zijn lezing gaat Emin Milli in gesprek met Leon Willems en het publiek over de grenzen van het vrije woord. Hoe is het om gestraft te worden voor je mening en hoe beïnvloedt censuur het dagelijkse leven in Azerbeidzjan? Welke rol ziet hij voor satire en humor in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting? En hoe kijkt hij naar de discussie die hierover in West-Europa wordt gevoerd? Het programma wordt afgesloten met een gesproken column van Anton Dautzenberg.

Lees hier de afsluitende column van Anton Dautzenberg *

Over de sprekers

Emin Milli is een van de bekendste kritische stemmen uit Azerbeidzjans snelgroeiende oppositiebeweging. Na het plaatsen van een kritisch satirisch filmpje over de regering op internet, werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. In 2013 richtte Milli Meydan TV op, een onafhankelijke en alternatieve nieuwszender.

Leon Willems is directeur van Free Press Unlimited en betrokken geweest bij de oprichting van onafhankelijke radio-omroepen in onder andere Darfur en Zuid-Soedan. Anton Dautzenberg zoekt als schrijver de grenzen op van het vrije woord in Nederland. Hij is een kritische denker, die verschillende prijzen heeft ontvangen voor zijn werk. Moderator is Frederiek Biemans.

Over De Vrijheidslezing

Voor het derde jaar organiseert De Balie in samenwerking met Amnesty International de serie ‘De Vrijheidslezing’. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal.

Samenwerking Nutshuis en Humanity House

In 2015 komt De Vrijheidslezing twee keer naar Den Haag: in maart jl. naar Het Nutshuis en op 22 mei naar het Humanity House. Koop online je toegangskaartje.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30