Terug naar Irak? - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
22 Jan
2014

Debat

Terug naar Irak?

In sommige provincies in Irak is momenteel sprake van een geweldsexplosie en 2013 was volgens de VN het bloedigste sinds jaren. Uitgeprocedeerde Irakezen in Nederland zitten nu in de knel, ze willen niet terug omdat het te gevaarlijk voor ze is.  Irak wil uitgeprocedeerde asielzoekers wel gaan stimuleren zelfstandig terug te keren naar hun vaderland, maar ze daar niet toe dwingen. In Nederland zijn ze inmiddels op straat gezet en afhankelijk van anderen om te overleven.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaf aan zijn beleid pas aan te passen na het verschijnen van het ‘ambtsbericht Irak’, waarin de situatie in Irak wordt beschreven voor zover deze van belang is voor de beoordeling van asielverzoeken en voor de besluitvorming over hun terugkeer. In december verscheen dit ambtsbericht, maar wat staat daar precies in? En wat betekent dit voor afgewezen Irakese asielzoekers?

Over de sprekers

Sharon Gesthuizen (SP Tweede Kamerlid), Marit Maij (PvdA), Tim Noordhof (VluchtelingenWerk Nederland), Joost Hiltermann (Irakspecialist van de International Crisis Group) en Muzahim Abdulkarim Mustafa Mufty (eerste secretaris van de Ambassadeur van Irak). Moderator is Harm Ede Botje (buitenlandjournalist). Het programma krijgt een persoonlijke inleiding door een Iraakse vluchteling.

Zeker zijn van een plek?

Koop dan een kaartje via de website door op de zwarte button links te klikken. Beschik je over een studenten-, Ooievaars-, CJP- of 65+pas, reserveer dan een plaats via aanmelden@humanityhouse.org (o.v.v. Terug naar Irak/ kortingspas) en koop je kaartje aan de kassa van het Humanity House.

 

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30