The Greed for Seeds - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
16 Oct
2013

Debat

The Greed for Seeds

Naar aanleiding van het verschijnen van de ‘The Right to Food and Nutrition Watch’ 2013 én ter gelegenheid van Wereldvoedseldag (16 oktober) organiseren ICCO Cooperation en de Nederlandse afdeling van FIAN International een debat over de patenteren van zaden.

Er voltrekt zich een machtsstrijd in de wereld van landbouwzaden. Wie is eigenaar? De boer, die zaait en oogst of het bedrijf dat verbetert en verkoopt? Wie heeft de rechten op het gebruik van zaden? Een aantal multinationale bedrijven eisen zaden van lokale boeren op om ze te verbeteren, vaak genetisch te modificeren en deze weer aan boeren te verkopen. Dit betekent dat de boeren een deel van hun oogst niet opnieuw kunnen inzaaien en onderlinge zadenruil wordt bemoeilijkt. Juist dit laatste zou de biodiversiteit ten goede komen. Hoe kunnen de biodiversiteit en de rechten van de boeren beter worden beschermd?

Over de sprekers

Aan het woord komen Nikita Shahhbazi (FIAN Nederland), Stineke Oenema (specialist Voedselzekerheid en Voeding ICCO Cooperation), Robert Ali Brac de la Perrière (directeur BEDE en co-auteur van het Watch 2013 artikel ‘Seeds and peasants sovereignty‘) en Rudy Rabbinge (hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan de Wageningen Universiteit én speciale afgezant voedselzekerheid van het Ministerie van Economische Zaken).

Details

  • Engels
  • 15:00
  • 15:30
  • 17:30