Tien hulporganisaties tekenen verklaring voor effectievere noodhulp - Humanity House
12 februari 2015

Tien hulporganisaties tekenen verklaring voor effectievere noodhulp

Initiatief

Nederlandse Humanitaire Top

Hoe kunnen hulporganisaties bijdragen aan betere noodhulp bij grootschalige crises? Tien Nederlandse hulporganisaties willen concrete antwoorden op deze vraag en organiseerden daarom op 12 februari jl. de Nederlandse Humanitaire Top.

Door een betere samenwerking met onder andere bedrijven, overheden en universiteiten, kunnen hulporganisaties in de toekomst innovatiever noodhulp bieden. Dat is één van de punten uit de gezamenlijke verklaring waarmee tien noodhulporganisaties op 12 februari 2015 naar buiten kwamen tijdens de Nederlandse Humanitaire Top in Den Haag.

Door het grote aantal humanitaire crises en de complexiteit ervan, staat het huidige humanitaire systeem onder grote druk. Nog nooit zijn er op hetzelfde moment zoveel rampen met een hoge impact geweest.

De helft van alle vluchtelingen woont in steden en niet meer in kampen, waardoor het lastiger is voor noodhulporganisaties om hen te bereiken. Een groot deel van hen is onder de 18 jaar. Om te voorkomen dat een verloren generatie ontstaat, geven de organisaties extra aandacht aan deze groep.

Daarnaast verschuift de focus van noodhulporganisaties steeds meer naar het versterken van de capaciteit van lokale hulporganisaties. Ook staat in de verklaring dat efficiënte aanpak van langdurige crises vraagt om een betere afstemming tussen noodhulp en wederopbouw.

Tijdens de Nederlandse Humanitaire Top hebben de organisaties hun negen aanbevelingen voor effectievere noodhulp overhandigd aan Robert Smith van de World Humanitarian Summit. Smith neemt deze aanbevelingen mee als Nederlandse inbreng voor de wereldtop in 2016 in Istanbul.

Deelnemende organisaties
De tien hulporganisaties die zich committeren aan de slotverklaring en hem hebben ondertekend zijn:

CARE Nederland, Cordaid, HealthNetTPO, ICCO en Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Save the Children, War Child en ZOA.

Humanity House, Universiteit Groningen en OneWorld werkten mee aan de organisatie van de Nederlandse Humanitaire Top.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: