Verslag

Debat terugluisteren

Het hele debat is opgenomen. Luister het nu terug op ons blog.

2000 kernwapens op scherp: wat kan Nederland doen?

Debat - 

Door de Noord-Koreaanse raketproeven en de reacties van Trump is de nucleaire dreiging weer verontrustend actueel. Wat kan Nederland bijdragen aan het verbieden en uitbannen van kernwapens die, bedoeld of onbedoeld, de hele mensheid kunnen vernietigen? Daarover gaan verschillende experts vanavond in gesprek.

Wereldwijd zijn er nog altijd ruim 15.000 kernwapens, waarvan duizenden op scherp staan; sommigen tot 1000 keer krachtiger dan de atoombom die Hiroshima verwoestte, en al angstwekkend vaak zijn onbedoelde lanceringen door technisch of menselijk falen maar net voorkómen. Aan de vooravond van de International UN-Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons spreken we over de rol van Nederland bij een totaalverbod op kernwapens.

Kerken en maatschappelijke organisaties als het Rode Kruis, Mayors for Peace, PAX, het Humanistisch Verbond en de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorg Vredesvraagstukken hebben gezorgd voor een hernieuwd maatschappelijk en politiek debat over het bereiken van een kernwapenvrije wereld, een wens van opeenvolgende kabinetten én 85% van de bevolking.

Meer dan 45.000 mensen tekenden een petitie waarmee een parlementair debat werd afgedwongen dat vier moties opleverde tégen kernwapens en vóór deelname aan VN-onderhandelingen over een wereldwijd kernwapenverbod. En met succes: ons land nam inderdaad actief deel, als enig NAVO-lid. Deze zomer bereikten 122 VN-leden een historisch verbodsverdrag. Nederland kon zich weliswaar (nog) niet vinden in de tekst, maar wil zich blijven inzetten voor een kernwapenvrije wereld, bijvoorbeeld als bruggenbouwer tussen de ‘verbodslanden’ en de kernwapenstaten. Hoe kunnen wij vanuit de maatschappij deze inzet versterken?

Over de sprekers

  • Sico van der Meer is onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. Zijn onderzoek richt zich vooral op massavernietigingswapens en cyberwapens. Hiervoor volgt hij landen als Noord-Korea en Iran op de voet.
  • Marjolijn van Deelen, hoofd Non-proliferation and Disarmament Buitenlandse Zaken, geeft nadere toelichting op standpunt Nederland t.a.v. het kernwapenverdrag.
  • Gerrit van der Wal is voormalig Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg en mede-initiatiefnemer van het Medisch Appèl tegen de gevaren van kernwapens, dat ondertekend is door 100 prominenten uit de Nederlandse gezondheidszorg.
  • Phon van de Biesen is vice-voorzitter van IALANA , internationale vereniging van juristen tegen kernwapens.
  • Karin van der Broeke is predikant en preses van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland en werd in juni 2016 gekozen in het uitvoerend comité van de Wereldraad van Kerken.
  • Christa Compas, is directeur van het Humanistisch Verbond.
  • Gerard de Korte is Rooms-Katholiek bisschop van Den Bosch en contactpersoon voor Kerk en Samenleving.
  • Selma van Oostwaard, is van het No Nukes team van PAX.
  • Mirjam de Bruin is legal advisor International Humanitarian Law bij het Rode Kruis.

Moderatoren zijn Jan Hoekema (Burgemeesters voor Vrede) en Peter Buijs (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken).

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.