Film & Gesprek: 5 jaar Zuid-Soedan - Humanity House

Agenda

overzicht
di
28 jun
2016

Docu + nagesprek

Film & Gesprek: 5 jaar Zuid-Soedan

Zuid-Soedan, het jongste land in de wereld, bestaat op 9 juli 2016 vijf jaar. Reden voor een feestje? Kom kijken naar de documentaire ‘We Come as Friends (Hubert Sauper, 2014), en praat mee over de huidige situatie in Zuid-Soedan.

Over Zuid-Soedan

Zuid-Soedan werd onafhankelijk na een lange periode van conflict met het noordelijke gedeelte van Soedan. Maar het conflict en de spanningen tussen etnische groeperingen bleven aanhouden, en er waren problemen zoals de massale terugkeer van vluchtelingen en een gebrek aan voedsel. Al meer dan 2,3 miljoen mensen zijn gevlucht.

Over We Come As Friends

Hubert Sauper, de maker van Darwin’s Nightmare trekt opnieuw naar Afrika om hedendaags kolonialisme in beeld te brengen. Met een zelfgebouwde vliegmachine bezoekt hij plekken in Zuid-Soedan om de verhalen van inwoners te horen. Terwijl het kersverse land zich langzaam maar zeker in een oorlog begeeft, zoekt een stroom aan buitenlandse investeerders naar mogelijkheden om het grondgebied te exploiteren, onder het mom van het brengen van beschaving.

De eerlijke verhalen van Soedanezen op microniveau, en de ontmoetingen met VN-medewerkers en andere “weldoeners” geven een verbluffend beeld van het moderne kolonialisme en de impact van westers ingrijpen op dit deel van Afrika.

Over de sprekers

Klaas van Dijken (o.a. gastcorrespondent (Zuid-)Soedan bij De Correspondent) gaat na afloop van de film in gesprek met Rens Twijnstra en Godfrey Lado. Rens Twijnstra woont en werkt in Zuid-Soedan en heeft veel onderzoek gedaan naar de wederopbouw van Zuid-Soedan en de rol van diaspora, overheid en internationale instituten daarin. Godfrey Lado is 18 jaar geleden vanuit Soedan naar Nederland gevlucht. Hier schrijft hij nog steeds muziek en gedichten in zijn moedertaal. Pas na de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan ging hij voor het eerst weer terug.

Bekijk hier de trailer:

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 22:15

Ook te zien