Blijf geloven. Documentaire over Dalits in India - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
22 Mar
2018

Verslag

Nagesprek terugluisteren

Het nagesprek met Frans Baartmans is nu terug te luisteren op ons blog.

Docu + Discussie

Blijf geloven. Documentaire over Dalits in India

De documentaire ‘Blijf geloven’ vertelt het bijzondere verhaal van wereldverbeteraar Frans Baartmans, die in 1979 als missionaris naar India vertrok. Hij kwam terecht in de sloppenwijk Nagwa in Varanasi waar hij uiteindelijk meer dan 35 jaar in een hutje leefde, midden tussen de Dalits. Dalits, beter bekend als de onaanraakbaren, zijn de meest gediscrimineerde mensen ter wereld.

Dalits worden vanaf hun geboorte al buitengesloten en leven in extreme armoede. Volgens de wet heeft deze bevolkingsgroep dezelfde rechten als elke andere inwoner van India, maar in de praktijk is het tegenovergestelde waar. Frans streed dagelijks met de inwoners voor gelijkwaardigheid en erkenning. De film brengt de problemen rondom de Dalits en het werk van Mensen met een Missie onder de aandacht.

Wat bezielde Frans om bijna 40 jaar geleden naar India te vertrekken om een leven in armoede te lijden, te midden van mensen die dagelijks gediscrimineerd en uitgebuit worden? Is de situatie van Dalits in India dermate uitzichtloos dat strijden voor hun rechten nutteloos is? En hoe houd je moed in zo’n situatie? Na de film spreken we hierover samen met het publiek, met hoofdpersoon Frans Baartmans en documentairemaker Wouter de Kuijper. Ook vertellen enkele ‘reporters’ van Mensen met een Missie over hun reis naar India in februari en hoe zij de Dalit-problematiek hebben ervaren.

Over Mensen met een Missie

Mensen met een Missie werkt op vergeten plekken van de wereld geduldig aan verandering. Verandering voor mensen in kwetsbare omstandigheden, die niet gehoord en gezien worden. Mensen met een Missie bouwt aan relaties tussen mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zodat uitsluiting geen kans krijgt.

Over de sprekers

  • Frans Baartmans. Hoofdpersoon in de documentaire.
  • Wouter de Kuijper. Documentairemaker van Blijf Geloven.
  • Drie India-reporters van Mensen met een Missie vertellen over hun reis en hoe zij de Dalit-problematiek hebben ervaren.
  • De moderator is Femke van der Biezen, communicatieadviseur bij Mensen met een Missie.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 22:30