De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit? #EUforumdebat - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
31 May
2017

Verslag

Terugkijken: debat Britse verkiezingen

Kijk het hele debat “De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit?” hier terug.

Debat

De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit? #EUforumdebat

Na de Franse verkiezingen, duiken we tijdens dit tweede EUforum-debat in de Britse politieke wereld. Op 8 juni, één jaar na het Brexit-referendum, moeten de Britten opnieuw naar de stembus. Dit keer om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Het hoofdthema van de verkiezingen wordt de Brexit-overeenkomst: Hoe hard willen de Britten dat het politieke spel gespeeld wordt in Brussel?

Onverwachts kondigde de Britse Premier Thesesa May nieuwe verkiezingen aan. Zij hoopt door een overwinning haar positie te verstevigen en daarmee ook de Brexit onderhandelingen makkelijker te maken. De Britse bevolking heeft dan voor een tweede keer gekozen voor uittreding uit de Europese Unie. Een week voor de verkiezingen bespreken we met onder andere Rem Korteweg de stand van zaken en analyseren we de campagnes. Wat wordt er beloofd wanneer het gaat om Europa en de toekomst van Groot-Brittannië? En wat zullen de gevolgen hiervan zijn voor de relatie tussen Groot-Brittannië en ‘the Continent’?

Over de sprekers

Rem Korteweg is expert op het terrein van de Europese Unie, de Britse en Nederlandse buitenlandse politiek en heeft veelvuldig gepubliceerd over de Brexit en het Britse EU-beleid. Hij is sinds 1 april verbonden aan Instituut Clingendael. Daarvoor was hij verbonden aan het Centre for European Reform (CER) in Londen.

Margriet Drent is senior onderzoeker en coördinator van de internationale veiligheidsafdeling bij het instituut Clingendael. Zij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het Europese defensie- en veiligheidsbeleid en Europese defensiestructuren en is lid van de commissie vrede en veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Drent is (mede)auteur van diverse publicaties en beleidsadviezen op het gebied van Europese defensiesamenwerking.

Praat mee en blijf op de hoogte via ons Facebook evenement. Vind je dit interessant? Op 2 mei analyseren we de verkiezingen in Frankrijk.

Update 1 juni: Terugkijken

Kijk het gehele debat nu terug op ons blog.

Agenda Serie

EUforum project

Het EUforum project is een onafhankelijk en neutraal (online) discussieplatform, opgezet door Instituut Clingendael in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Op het platform wordt een brug geslagen tussen het EU-debat in Nederland en daarbuiten. Hoe worden onderwerpen als migratie, veiligheid, sociale zekerheid, werkgelegenheid en draagvlak voor de EU in andere Europese landen beleefd? En wat betekent dit voor de toekomst van de EU? Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de Van Bylandtstichting en Adessium. Tijdens het belangrijke ‘verkiezingsjaar’ 2017 gaan (internationale) experts hierover met elkaar in gesprek, online en tijdens vier bijeenkomsten in het Humanity House.

Hele serie

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30