Verslag

Terugkijken: debat Britse verkiezingen

Woensdag 31 mei organiseerden we het debat ‘De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit? #EUforumdebat’. Kijk het hele debat hier terug.

EUforum project #2

De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit? #EUforumdebat

Debat - 

Na de Franse verkiezingen, duiken we tijdens dit tweede EUforum-debat in de Britse politieke wereld. Op 8 juni, één jaar na het Brexit-referendum, moeten de Britten opnieuw naar de stembus. Dit keer om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Het hoofdthema van de verkiezingen wordt de Brexit-overeenkomst: Hoe hard willen de Britten dat het politieke spel gespeeld wordt in Brussel?

Onverwachts kondigde de Britse Premier Thesesa May nieuwe verkiezingen aan. Zij hoopt door een overwinning haar positie te verstevigen en daarmee ook de Brexit onderhandelingen makkelijker te maken. De Britse bevolking heeft dan voor een tweede keer gekozen voor uittreding uit de Europese Unie. Een week voor de verkiezingen bespreken we met onder andere Rem Korteweg de stand van zaken en analyseren we de campagnes. Wat wordt er beloofd wanneer het gaat om Europa en de toekomst van Groot-Brittannië? En wat zullen de gevolgen hiervan zijn voor de relatie tussen Groot-Brittannië en ‘the Continent’?

Over de sprekers

Rem Korteweg is expert op het terrein van de Europese Unie, de Britse en Nederlandse buitenlandse politiek en heeft veelvuldig gepubliceerd over de Brexit en het Britse EU-beleid. Hij is sinds 1 april verbonden aan Instituut Clingendael. Daarvoor was hij verbonden aan het Centre for European Reform (CER) in Londen.

Margriet Drent is senior onderzoeker en coördinator van de internationale veiligheidsafdeling bij het instituut Clingendael. Zij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het Europese defensie- en veiligheidsbeleid en Europese defensiestructuren en is lid van de commissie vrede en veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Drent is (mede)auteur van diverse publicaties en beleidsadviezen op het gebied van Europese defensiesamenwerking.

Praat mee en blijf op de hoogte via ons Facebook evenement. Vind je dit interessant? Op 2 mei analyseren we de verkiezingen in Frankrijk.

Update 1 juni: Terugkijken

Kijk het gehele debat nu terug op ons blog.