Café Humanitair: uit nood geboren strategieën om te overleven - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
14 Jun
2017

Verslag

Terugblik

Lees de terugblik op ons blog.

Boeklancering

Café Humanitair: uit nood geboren strategieën om te overleven

Tijdens deze editie van Café Humanitair lanceren we het boek ‘People, Aid and Institutions in socio-economic recovery’. Dit boek is een diepgaande studie naar de strategie van mensen om in tijden van conflict en rampen het hoofd boven water te houden. En hoe kan het beleid van overheden en internationale instituties hen daarin het beste ondersteunen?

Volgens schattingen leven 2 miljard mensen in instabiele landen met veel conflict en geweld, een situatie die vaak leidt tot extreme armoede. Noodgedwongen ontwikkelen mensen strategieën om te overleven en om hun maatschappelijk-economische positie te herstellen. Het is belangrijk dat hulpinterventies van overheden, de private sector en internationale organisaties aansluiten op deze strategieën.

Deze middag bespreken we de vijf belangrijkste lessen van deze brede studie, die grotendeels op kwalitatief onderzoek is gebaseerd. Stakeholders uit de wetenschap, beleid en hulporganisaties geven hierop hun reactie. Kunnen deze lessen door hen in de praktijk toegepast worden?

Na afloop is er een netwerkborrel.

Over de sprekers

Het boek wordt gepresenteerd door de editors:

  • Thea Hilhorst (hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw aan het Instituut voor Sociale Studies)
  • Bart Weijs (coördinator aan het Partners voor Resilience Programme van CARE Nederland)
  • Gemma van der Haar (assistent hoogleraar Sociologie en ontwikkeling en verandering aan de Wageningen University).

Met reflecties op het boek van Dirk Salomons (Directeur van het Humanitarian Policy Track, School of International and Public Affairs, Columbia University), Holly Ritchie (consultant ontwikkelingssamenwerking en onderzoeker aan de ISS) en Patrick Milabyo Kyamusugulwa (onderzoeker aan de ISS).

Over het boek

‘People, Aid and Institutions in socio-economic Recovery – Facing Fragilities’ biedt zes case studies (El Salvador, DR Congo, Afghanistan, Zuid Afrika, Oeganda, Zuid Soedan en Midden Amerika) en thematische studies naar herstel, economische ontwikkeling na een conflict en ontwikkelingen in steden. De eindredactie was in handen van Thea Hilhorst, Bart Weijs en Gemma van der Haar.

Deze editie van Cafe Humanitair wordt georganiseerd door Het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit, de Wageningen University, het Humanitair Kenniscentrum en het Humanity House.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 15:30
  • 16:00
  • 17:00