Café Humanitair: Op weg naar resilience - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
30 Nov
2016

Netwerkborrel

Café Humanitair: Op weg naar resilience

Sluit het tijdelijke en praktische karakter van humanitaire hulp nog wel aan bij de behoeften van de mensen die geholpen worden? Dat is de vraag die humanitaire organisaties zich steeds vaker stellen. Velen zien wel in dat hulp gericht moet zijn op het opbouwen van resilience, maar hoe begint deze verandering? En wie neemt het voortouw?

Tijdens deze Café Humanitair kijken we naar het resilience building programme van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Via hun ‘Local Governments Resilience Programme’ bieden zij rechtstreeks hulp aan gemeentes in Jordanië en Libanon, die plotseling een grote hoeveelheid Syrische vluchtelingen moeten opvangen die voorlopig nog niet kunnen terugkeren naar huis. De VNG helpt deze gemeentes bij het zoeken naar oplossingen voor de toegenomen druk op o.a. afvalverwerking en voedselproductie. Zo zijn zij nu en in de toekomst beter voorbereid op deze en andere situaties.

Het project van VNG staat model voor een nieuwe kijk op humanitaire hulp, die de laatste jaren wereldwijd vorm wordt gegeven. Samen gaan we in gesprek over waarom en hoe de verandering richting resilience plaats vindt en wat dat oplevert (of niet) voor mensen in nood.

Over de sprekers

Thea Hilhorst is sinds oktober 2015 als Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw bij rampen en conflicten verbonden aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hilhorst richt zich op het samenspel tussen internationale en lokale hulporganisaties, overheden en de bevolking tijdens en na rampen en conflicten.

Arne Musch is werkzaam voor het Local Governments Resilience Programme van de VNG. Hij onderhoudt de betrekkingen met zusterorganisaties en projectkantoren in Praag, Tunis, Caïro, Amman, Beiroet, Jeruzalem en Ankara.

Moderator is Nora Stel, universitair hoofddocent in Governance and Human Rights aan MSM (Maastricht School of Management) en PhD kandidaat Conflict Studies in Utrecht. In haar promotieonderzoek richt zij zich op de lokale interactie tussen Libanese staatsinstituties en de bestuurlijke vertegenwoordigers van de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.

Details

  • Nederlands
  • 16:30
  • 17:00
  • 18:00