Cafe Humanitair: Terugblik VN Top over vluchtelingen en migranten - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
28 Sep
2016

Netwerkborrel

Cafe Humanitair: Terugblik VN Top over vluchtelingen en migranten

Op 19 september vindt in New York de UN Summit on Refugees and Migrants plaats. We blikken terug met Bram van Ojik, speciale migratiegezant van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met Mohammed Badran, die als Civil Society Speaker is uitgenodigd door de VN om de openingsspeech te houden.

Doel van de summit is om landen bij elkaar te brengen om een meer humane en gecoördineerde aanpak te vinden met betrekking tot de grote vluchtelingen- en migratiestromen. Wat is er besproken en welke invloed heeft dat op het Nederlandse en Europese migratie- en vluchtelingenbeleid?

Eerste top, gevoelige punten

Het is de eerste keer dat de General Assembly leiders en staatshoofden bij elkaar roept voor een Top over vluchtelingen en migranten. De hoop is dat het zal leiden tot een betere internationale respons. Belangrijke punten op de agenda zijn het adresseren van de hoofdoorzaken van het ontstaan van vluchtelingenstromingen, een betere wereldwijde verdeling van verantwoordelijkheid ten aanzien van vluchtelingen en respect voor internationale wetgeving. Dit zijn politiek gezien gevoelige punten, waar tot nu toe weinig resultaat op behaald is. Zal de Top hierin verandering kunnen brengen?

Over de sprekers

Bram van Ojik is sinds 2015 migratiegezant bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In deze functie onderzoekt Van Ojik namens het kabinet mogelijkheden voor meer opvang van potentiële migranten in hun regio van herkomst. Van Ojik heeft verschillende functies uitgevoerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder directeur voorlichting ontwikkelingssamenwerking, directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie en van de afdeling Sociale ontwikkeling. Van 2012 tot 2015 was Van Oijk fractievoorzitter van Groenlinks.

Mohammed Badran is geboren en opgegroeid in Damascus, Syrie. Toen de oorlog uitbrak studeerde hij Interieurdesign. Vanwege zijn humanitaire werk, o.a. voor UNHCR, ontving hij bedreigingen en wist hij uiteindelijk, via een lange omweg, naar Nederland te vluchten. Hier heeft hij de organisatie Syrian Volunteers in the Netherlands (SYVNL) opgezet. Inmiddels hebben er al meer dan 600 vrijwilligers zich aangesloten bij de organisatie.

Moderator is freelance journalist en gespreksleider Alberta Opoku.

Over dit programma

Voor deze Cafe Humanitair werken we samen met Vice Versa, het journalistieke platform voor mondiale samenwerking. Het plenaire gedeelte houden we kort én krachtig, zodat er ook genoeg tijd is voor de borrel met elkaar.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 17:00
  • 17:30
  • 19:00