Bedreigt Noord-Korea de wereldvrede? - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
30 May
2013

Netwerkborrel met spreker(s)

Bedreigt Noord-Korea de wereldvrede?

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de Koreaanse oorlog eindigde in een wapenstilstand. Nog altijd is er geen sprake van vrede en lopen de spanningen keer op keer hoog op. Noord-Korea dreigt met oorlog en inzet van kernwapens richting Zuid-Korea en bondgenoten als de Verenigde Staten. ‘Het moment van een uitbarsting nadert snel. Een oorlog kan vandaag of morgen uitbreken’. Oorlogszuchtige taal van de Noord-Koreaanse legertop. Escaleert het conflict of blijft het bij oorlogsretoriek?

De dreiging vanuit Noord-Korea is niet nieuw, maar onbekend zijn de bedoelingen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Peter van Tuijl (GPPAC) vertelt over zijn bezoek aan Noord-Korea in oktober 2012. Een kijkje in de keuken dat we zelden te zien krijgen bij deze van de buitenwereld afgesloten staat. Van Tuijl vertelt over de gespannen actuele (politieke) situatie, de humanitaire noden van de Noord-Koreanen en de rol van humanitaire organisaties in het verbeteren van de situatie in Noord-Korea. Ook spreekt Guido Versloot, die net terug is uit Noord Korea, waar hij als gedelegeerde van het Nederlandse Rode Kruis ruim een jaar in ziekenhuizen werkte. Zijn team was het eerste team van ‘buitenlanders’ dat daadwerkelijk in ziekenhuizen kon werken.

Over de sprekers

Peter van Tuijl is sinds 2007 directeur van Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC). GPPAC is een netwerk van maatschappelijke organisaties over de hele wereld, die zich inzetten voor vredesopbouw en conflictpreventie. GPPAC is opgebouwd rondom 15 regionale netwerken van lokale organisaties, waarbij elke regio zijn eigen karakter, focus en agenda heeft. Voor zijn aanstelling bij GPPAC, zette Peter van Tuijl zich lange tijd vanuit verschillende functies in voor de veiligheid in Indonesië. Guido Versloot is fysiotherapeut en werkte als gedelegeerde van het Nederlandse Rode Kruis van maart 2012 tot en met april 2013 voor het  Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Noord-Korea.

De ‘intellectuele versnapering’ zal rond 17:30 uur plaatsvinden en duurt tot ongeveer 18:00 uur.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 16:30
  • 17:00
  • 19:00