Chemische wapens in Syrië - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
12 Mar
2014

Debat

Chemische wapens in Syrië

Afgelopen augustus werd de wereld opgeschrikt door verschrikkelijke beelden uit Syrië; een chemische aanval op burgers, waaronder kinderen, had plaatsgevonden in een buitenwijk in Damascus. Een diplomatieke achtbaan begon. De VS dreigden met militair ingrijpen, maar gingen uiteindelijk akkoord met het voorstel van Rusland: de Syrische regering moet al haar chemische wapens overhandigen en laten vernietigen. Vóór 30 juni a.s. moet de VN-OPCW missie deze taak volbracht hebben. Voor het eerst vindt zo’n missie plaats, ten midden van het voortdurende geweld. We praten  o.a. met Sigrid Kaag, die aan het hoofd van deze missie staat; volgens haar één van de gevaarlijkste VN-missies ooit.

Over de sprekers

Sigrid Kaag is kort in Nederland en geeft ons een insiders-perspectief op de uitvoering van de missie. Ghassan Dahhan (Midden-Oosten deskundige en politicoloog) gaat in op de huidige situatie in Syrië en op de totstandkoming van de missie; welke internationale politieke belangen speelden daarbij een rol en wat betekent de missie voor de Syriërs? Mehmet Balci (Geneva Call) vertelt over hoe deze organisatie de toepassing van het internationaal humanitair recht promoot aan beide kanten van de frontlinie. Want waarom leiden nu juist de chemische wapens tot ophef, terwijl ook ándere vormen van geweld schijnbaar ongelimiteerd en zonder respect voor internationale regels gebruikt worden? Het gesprek staat onder leiding van Patrick van der Hijden.

Zeker zijn van een plek?

Wegens problemen op de website is het mogelijk om je kaartje aan de kassa te kopen. Je kan ook een plek reserveren door te mailen naar aanmelden@humanityhouse.org, o.v.v. Crisis Watch #6.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30