Crisis Watch: noodhulp binnen Europa - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
25 Nov
2015

Debat

Crisis Watch: noodhulp binnen Europa

Hoe kan de humanitaire hulp aan vluchtelingen op Europees grondgebied beter georganiseerd worden? En welke verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de (internationale) hulporganisaties? Deze vragen staan centraal in deze Crisis Watch.

Het aantal vluchtelingen dat Europa, vaak na een gevaarlijke reis, wist te bereiken is dit jaar sterk toegenomen. De omstandigheden in de eerste aankomst- en doorreislanden (veelal de armere landen van Europa) zijn heel slecht. Verschillende hulporganisaties, zoals Artsen zonder Grenzen, Stichting Vluchteling en Save the Children, zijn daarom begonnen met het bieden van noodhulp aan vluchtelingen op Europees grondgebied.

Hoe kunnen organisaties het best samenwerken? En moeten hulporganisaties zich (gezamenlijk) uitspreken tegen het Europees asielbeleid, of moeten ze het humanitaire principe van neutraliteit vasthouden?

Over de Sprekers

Met Katrien Coppens (adjunct-directeur Artsen zonder Grenzen), Kathrin Schick (directeur VOICE), Rene Bruin (Head of Office UNHCR), Farah Karimi (Oxfam Novib), Prof. Dr. Mirjam van Reisen (bijzonder hoogleraar internationale sociale verantwoordelijkheid aan de Tilburg Universiteit en oprichter en directeur van het Europees kennis- en adviescentrum European External Policy Advisors) en Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling).

Moderator is Ralf Bodelier. Houdt deze pagina in de gaten voor een update over de sprekers.

Dit is deel 3 in de serie Crisis Watch over de grote toename van vluchtelingen op Europees grondgebied. Voor dit deel komen de tien noodhulporganisaties van de Nederlandse Humanitaire Top bij elkaar om te praten over de knelpunten binnen de humanitaire hulp. 

De andere delen van deze serie: Van Syrië naar Lesbos: The Island of All Together Hoe zijn de omstandigheden langs de Balkanroute? Wat doen Hagenaren zelf om te helpen? 

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30