D66 Internationaal: het Midden-Oosten en klimaatverandering - Humanity House

Agenda

overzicht
di
26 nov
2019

Discussie

D66 Internationaal: het Midden-Oosten en klimaatverandering

Hoe gaan verschillende landen in het Midden-Oosten om met de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt? Activisten en experts uit de regio gaan met het publiek in gesprek over hoe zij klimaat op de politieke agenda zetten. Ook bespreken ze het klimaatveranderingsbeleid en de energietransitie in het Midden-Oosten.

The Day of the Middle East is een jaarlijks terugkerend programma georganiseerd door D66 Internationaal. Het doel van dit programma is om meer te weten te komen over het Midden-Oosten dan de krantenkoppen ons vertellen. Experts die een sterke band hebben met de regio gaan in gesprek over de urgente kwesties die daar spelen.

Het thema voor deze zevende editie is klimaatverandering. De gevolgen van klimaatverandering zijn verreikend voor het Midden-Oosten. Van Amman tot Algiers zijn waterschaarste, stijgende temperaturen en woestijnwording uitdagingen voor de steden en mensen in de regio. Tijdens deze discussie bespreken activisten en experts hoe hiernaar wordt gekeken.

Het programma bestaat uit twee delen; een plenaire sessie en twee verdiepingssessies. In de plenaire sessie gaan de sprekers in discussie over hoe zij klimaatverandering op de kaart zetten wanneer er ook andere urgente vraagstukken spelen. In de verdiepingssessies wordt er specifiek gekeken naar klimaatdiplomatie en de energietransitie.

Er is een pauze tussen beide sessies, waarbij drankjes en hapjes worden geserveerd.

Over de sprekers

De plenaire sessie:

 • Gerben-Jan Gerbrandy uit Nederland is voormalig Europarlementariër. Tijdens zijn mandaat als Europarlementariër richtte hij zich op onderwerpen als duurzaamheid, klimaat, milieu en energie. Momenteel is hij lid van het adviescommissie Stickstofproblematiek. In 2017 is Gerbrandy tot de Groenste Politicus verkozen door Natuurmonumenten. Gerbrandy doet het welkomstoord.
 • Lama Elhatow uit Egypte is milieu-ingenieur en medeoprichter van The Water Institute of the Nile. Dit is een denktank die nadenkt over oplossingen voor de waterproblemen rondom de Nijl. Elhatow is een PhD-kandidaat aan de Technische Universiteit Delft. Haar scriptieonderzoek gaat over het waterbeheer onder klimaatverandering in Egypte.
 • Dalit Wolf Gola uit Israel is de adjunct-directeur en regionale ontwikkelingsdirecteur van ExoPeace Middle East.
 • Marijn Bosman is aan actieve lid van het Liberal International Climate Justice Committee. Ook werkt zij bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bosman is een gemeenteraadslid in Amsterdam. Zij modereert de plenaire sessie van dit programma.

De verdiepingssessies:

 • Mahmoud Driaat is manager van de educatieve projecten van EcoPeace Middle East in Palestina. Deze projecten richten zich op het bouwen van een team van groene ondernemers en waterdiplomaten in het Midden-Oosten. Hij is voorzitter van the Palestinian Youth Committee (YC) for the Palestinian Water Authority (PWA).
 • Nawar Sabeeish uit Jordanië is Environmental Education Officer voor EcoPeace Middle East. Zij leidt de educatieve programma’s voor scholieren, leraren, jonge professionals en studenten van de universiteit.
 • Christian Henderson is docent aan de Universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in de politieke economie van het Midden-Oosten. Zijn nieuwste onderzoeksproject gaat over de gevolgen van de groene energieverschuiving in het Midden-Oosten en Noord Afrika, de MENA-regio. 
 • Hamdi Hached uit Tunesië is milieu-ingenieur. Momenteel werkt hij als projectcoördinator voor de Friedrich-Naumann Foundation for Freedom. Hached is betrokken bij het geven van milieuadvies en bij maatschappelijke projecten in Tunesië en Libië. Hij is ook General Manager van Gaia Environmental Consulting in Tunis.
 • Omar Shoshan uit Jordanië is milieu- en media-activist. Hij heeft gewerkt voor meerdere nationale en internationale organisaties die gespecialiseerd zijn in milieu en media. Shoshan is momenteel de voorzitter van de Jordan Environmental Union. Deze organisatie wil deelnemen aan het vormen van het nationaal milieubeleid. Ook streeft Jordan Environmental Union ernaar om het milieuwerk te verbeteren en te institutionaliseren.

Foto: Merzouga in Marokko

Bekijk hier het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

 • Engels
 • 17:30
 • 18:00
 • 21:30

Ook te zien