De noodzaak van informele rechtssystemen - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
01 May
2019

Debat en discussie

De noodzaak van informele rechtssystemen

De internationale gemeenschap heeft als doel gesteld dat iedereen toegang moet hebben tot rechtspraak. Maar in veel landen is de overheid hier niet toe in staat. Informele rechtssystemen vervullen die rol. Vooral vrouwen, door conflicten getroffen gemeenschappen en de allerarmsten zijn afhankelijk van deze systemen. Hoe kan de internationale gemeenschap het beste rekening houden met deze rechtssystemen, ondanks de gebreken die het met zich meebrengen? We bespreken het met experts uit onder andere Afghanistan en Kenia. 

Van 29 april tot 3 mei is de internationale gemeenschap in Den Haag voor het World Justice Forum. Rechtsexperts, beleidsmakers en politici van over de hele wereld praten gaat met elkaar in gesprek over hoe één van de Sustainable Development Goals, ‘recht voor iedereen’, kan worden bereikt. De organisaties Cordaid, Overseas Development Institute (ODI) en International Development Law Organization (IDLO) vinden het belangrijk om tijdens deze discussie ook de informele rechtssystemen onder de aandacht te brengen. Aangezien rechtspraak via de staat niet voor iedereen toegankelijk is, zijn juist deze informele systemen voor veel mensen belangrijk.

Tijdens deze bijeenkomst delen vijf vooraanstaande wetenschappers en ervaringsdeskundigen verhalen uit onder andere Afghanistan, Kenia, Myanmar en de Filippijnen. Met elkaar en het publiek gaan ze in gesprek over hoe de internationale gemeenschap het beste kan om gaan met de realiteit van informele rechtssystemen. Hoe kunnen deze systemen zo ingezet worden, dat de meest kwetsbare hier resultaat van hebben?

Over de sprekers

  • Rea Abada Chiongson is Senior Legal Advisor Gender bij IDLO. Ze is voornamelijk bezig met de thema’s gender en rechtsstaat.
  • Lisa Denney is Research Consultant bij Cordaid en Senior Associate bij ODI. Ze onderzoekt vooral zaken rond recht, veiligheid en bestuur in post-conflict zones.
  • Pilar Domingo is Senior Research Fellow bij het Overseas Development Institute, en is expert in rechtsstaatontwikkeling, juridisch pluralisme, institutionele transformatie in post-conflict zones en vrouwenrechten.
  • Arezo Mirzad is Programme Manager Afghanistan bij Cordaid.
  • Enid Muthoni is Regional Programme Manager Africa bij IDLO. Over informele rechtssystemen zei ze: “Customary justice is not a luxury – it’s a necessity.”

 

Bekijk het facebook-event hier

Details

  • Engels
  • 15:00
  • 15:30
  • 17:00