De toekomst van noodhulp - Humanity House

Agenda

overzicht
do
13 apr
2017

Thema-avond

De toekomst van noodhulp

Terwijl de formatiegesprekken in volle gang zijn organiseren het Nederlandse Rode Kruis, Platform Humanitaire Actie, Kenniscentrum Humanitaire Hulp en het Humanity House een thema-avond over de toekomst van het Nederlandse noodhulpbeleid. Experts op gebied van noodhulp, migratie, klimaat en innovatie pitchen hun aanbevelingen aan de nieuwe Kamerleden. Waar moeten zij de komende vijf jaar op inzetten om een effectief noodhulpbeleid te kunnen voeren? En hoe kunnen zij het best samenwerken met de noodhulpsector?

In het afgelopen regeerakkoord stond er niks over noodhulp. Dit moet nu anders. De noden wereldwijd zijn te groot en de financiële middelen staan onder druk. Een effectief beleid is daarom essentieel. We spijkeren daarom Kamerleden bij op de belangrijkste kwesties en nieuwste inzichten. Speciale gast hierbij is Yves Daccord, directeur-generaal van het ICRC.

Over de sprekers

  • Voormalig journalist Yves Daccord is sinds 1992 werkzaam voor het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Voor deze organisatie heeft hij o.a. gewerkt in Israel en de bezette en autonome gebieden, Soedan en Jemen. Sinds 2010 is Daccord Directeur-Generaal van het ICRC. Ook is hij lid van de Adviesgroep voor Hervormingen van het Werk van de WHO bij Uitbraken en Noodsituaties met Gezondheid en Humanitaire gevolgen.
  • Bram Jansen is antropoloog en docent aan de Universiteit Wageningen. Hij doet onder andere onderzoek naar vluchtelingen, migratie, aidnography en rampen.
  • Maarten van Aalst is directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum. Van Aalst heeft een PhD in de atmosferische wetenschap en is gespecialiseerd in klimaatadaptatie en rampenpreventie. Op deze onderwerpen heeft hij ook gewerkt voor organisaties als de Wereldbank, regionale ontwikkelingsbanken, OECD, UNDP en verschillende overheden.
  • Minka Nijhuis is freelance journalist en auteur. Zij werkt sinds 25 jaar in conflictgebieden zoals Birma, Afghanistan, Irak en Oost-Timor. In haar werk komt zij veel in aanraking met lokale bevolking, maar ook met de internationale hulpverlening.
  • Jelte van Wieren is directeur Stabilisatie en Humanitaire Hulp op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Moderator van vanavond is Peter Heintze. Peter is coördinator van het Kenniscentrum Humanitaire Hulp. Hiervoor was hij hoofd van de Onderzoeksafdeling van het NCDO en directeur van de Evert Vermeer Stichting. Voor 2006 was Peter buitenlandverslaggever voor VARA Radio en eindredacteur van Met Het Oog Op Morgen.

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door Platform Humanitaire Actie, Kenniscentrum Humanitaire Hulp, het Nederlandse Rode Kruis, en het Humanity House.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Foto: Petterik Wiggers

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30

Ook te zien