De toekomst van Syrië: de visie van vrouwen van binnenuit - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
25 Sep
2018

Verslag

Terugblik. Syrische vrouwen met hoop en dromen

Lees & herluister het programma op ons blog.

Gesprek

De toekomst van Syrië: de visie van vrouwen van binnenuit

Terwijl Syriërs nog worstelen met de gruwelen van de oorlog en voortdurende ontheemding, beginnen tegelijk ook Syrische vluchtelingen uit buurlanden terug te keren. Maar naar welk land en wat voor toekomst? We gaan in gesprek met vijf Syrische vrouwelijke activisten over de staat van hun land en de toekomst die zij voor ogen hebben.

Heeft Assad gewonnen? Is het echt veilig genoeg om terug te gaan zoals sommige media zeggen? Wat moet de Nederlandse positie zijn in de wederopbouw van hun land? En hoe kunnen Nederlandse NGO’s en beleidsmakers het beste vrouwelijke activisten in Syrië ondersteunen?

We bespreken deze vragen met vijf Syrische vrouwelijke activisten. Ze hebben geleefd onder het Assad regime, IS-heerschappij, en buiten Syrië. Allemaal hebben ze onderdrukking meegemaakt. Maar ondanks dat, blijven ze actief werken aan de opbouw van een beter Syrië. In het Humanity House delen zij hun verhaal en vertonen ze korte films over vrouwenactivisme in Syrië.

Foto: Still uit de film Syria’s Rebellious Women geregiseerd door Zaina Erhaim.

Over de sprekers

  • Nairouz Al Zoubi. Nairouz Al Zoubi is afkomstig uit Daraa en heeft 14 jaar als docent Engels gewerkt. Ze werkt samen met de organisatie Women Now die een empowerment programma beheert dat werkt met vrouwen uit Ghouta, Idlib en Daraa. Nairouz is geselecteerd om deel te nemen aan een workshop in Duitsland om te praten over vrouwen die strijden voor gerechtigheid en gendergelijkheid.
  • Rania Ali. Rania Ali groeide op in Raqqa en vluchtte naar Kobani, de geboortestad van haar familie, nadat ISIS Raqqa overnam. Toen de terroristische groep Kobani belegerde, vluchtte ze naar Turkije en kwam uiteindelijk in Oostenrijk terecht. Rania hielp met het maken van een documentaire over haar reis, die werd gepubliceerd op de website van The Guardian.
  • Heba Al-Mohamad. Heba Al-Mohamad is ook afkomstig uit Raqqa. Daar heeft ze één jaar onder IS geleefd. Momenteel is ze de veld coordinator voor Raqqa Governorate for Euprates, een Syrische NGO. Heba studeerde medicijnen aan de Universiteit van Aleppo, maar ze werd gedwongen te stoppen in haar vierde jaar, nadat ze gevangen was gezet door het regime vanwege haar activisme.
  • Judy Bolous. Judy Bolous is een journalist in Damascus. Daar werkt ze voor locale media platforms. Ze is twee keer gearresteerd door het regime. Ze heeft eerder deelgenomen aan de door Nederland gefinancierde IWPR training en ze draagt nu bij aan de IWPR’s Liberated T campagne.
  • Zaina Erhaim. Zaina Erhaim is een Syrische journalist die meerdere prijzen heeft gewonen en uitgeroepen is tot één van de meest krachtige Arabische vrouwen door Arabian Business and Unsung Heroes. De afgelopen vijf jaar heeft zij gewerkt als Syrische project coordinator voor IWPR, waarvoor zij meer dan 100 media activisten heeft getraind.
  • Moderator is Petra Stienen (arabist en voormalig diplomaat)

Over dit programma

Dit evenement is geïnitieerd door IWPR en het Humanity House en maakt deel uit van een tour georganiseerd door het IWPR en gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De afgelopen tien jaar heeft IWPR bijgedragen aan de versterking van de stemmen van vrouwen in heel Syrië. De organisatie biedt training, uitrusting, mentorschap en kleine beurzen aan maatschappelijke organisaties en individuen die streven naar een tolerant, democratisch Syrië. Voor meer informatie over het werk van IWPR in Syrië: Syria Stories
Volg het Facebook event hier
Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30