De Vrijheidslezing met Maajid Nawaz (Nutshuis) - Humanity House

Agenda

overzicht
di
13 sep
2016

Lezing

De Vrijheidslezing met Maajid Nawaz (Nutshuis)

Maajid Nawaz is een van de belangrijkste stemmen in het huidige debat over extremisme en radicalisering. Tijdens de Vrijheidslezing geeft hij de soundtrack van zijn leven. Aan de hand van verschillende muziekfragmenten staat hij stil bij zijn opmerkelijke levenspad, zijn drijfveren in zijn werk en activisme en zijn visie op de betekenis van vrijheid.

Na afloop van de lezing gaat Nawaz in gesprek met publiek onder leiding van socioloog en publicist Shervin Nekuee.

Tickets

Wil je bij deze bijzondere vrijheidslezing zijn? Koop dan je kaartje via de website van het Nutshuis.

Over de sprekers

Radicalisme is een centraal thema in het leven van Nawaz. Als zestienjarige moslim sloot hij zich aan en klom hij op binnen Hizb ut Tahrir, een islamitische organisatie die een kalifaat nastreeft. Uiteindelijk belandde hij in een Egyptische gevangenis waar hij werd gemarteld. Na een gevangenisstraf van vier jaar maakte hij een radicale ommezwaai door afstand te nemen van Hizb ut Tahrir en zich fel uit te spreken tegen islamisme. Nu is Maajid Nawaz activist, schrijver, columnist en oprichter van Quilliam, een anti-extremistische organisaties die focust op integratie, burgerschap, religieuze vrijheid en radicalisatie. Quilliam adviseert op allerlei niveaus over radicalisatie, van risicovolle jongeren tot staatshoofden. Over zijn leven schreef Nawaz het boek Radical en samen met de bekende atheïst Sam Harris schreef hij Islam and the Future of Tolerance.

Shervin Nekuee (Teheran,1968) is socioloog, publicist en curator van internationaal literair festival Writers Unlimited en verbonden aan Het Grote Midden Oosten Platform. Zijn hoofdonderwerp is de multiculturele samenleving en dan vooral de culturele en sociale aspecten hiervan.

Maajid Nawz over de burkini

Over de Vrijheidslezing

Voor het vierde jaar maakt De Balie de Vrijheidslezing. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. de Egyptische feminist Nawal el Saadawi, politiek activist Andrei Sannikov uit Wit-Rusland, internetactivist Esra’a al Shafei uit Bahrein en de Ugandese LGBT activist Frank Mugisha.

Het bijzondere artistieke format van deze Vrijheidslezing is gecreëerd door Soukaina Belahnichi (De Nieuwe Maan), Rajae El Mouhandiz (Nederlands/Marokkaanse kunstenaar) en Nazish Khan (artistiek directeur Quilliam).

Samenwerking Het Nutshuis en Humanity House

Vorig jaar kwam de Vrijheidslezing voor het eerst naar Den Haag door de samenwerking van Humanity House en Het Nutshuis. In het najaar zal er nog een vrijheidslezing plaatsvinden in Humanity House.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30

Ook te zien