De weg vooruit: Syrische vrouwen over vrede en veiligheid - Humanity House

Agenda

overzicht
ma
02 dec
2019

Debat

De weg vooruit: Syrische vrouwen over vrede en veiligheid

Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit? Een belangrijke vraag die maar weinig mensen durfden te stellen tijdens de lange jaren van conflict, gruwelijke mensenrechtenschendingen en de invasie door Islamitische Staat. Recente politieke en militaire ontwikkelingen maken het beantwoorden van deze vraag echter belangrijker dan ooit.

Hivos werkt al jaren samen met Syrische vrouwen en vredesactivisten om ervoor te zorgen dat zij een rol spelen in de toekomst van hun land. Daarom organiseren we  het debat De weg vooruit, over het Syrische vredesproces. Syrische vrouwenrechtenactivisten gaan in gesprek met Nederlandse beleidsmakers en experts en het publiek.

Sabah, een Syrische activiste van een lokale Syrische organisatie sprak eerder de Veiligheidsraad toe; haar directe collega’s bij het debat aanwezig. Zie hier de toespraak van onze partner Sabah Al Hallak bij de Veiligheidsraad van de VN.

Vragen over de toekomst

Drie Syrische activisten geven hun visie op de toekomst van hun land en vertellen wat er nu echt gebeurt. Onze Nederlandse experts reageren op hun verhalen en op  vragen van het publiek waardoor er een interactief gesprek ontstaat:

 • Elisabeth van der Steenhoven, moderator, lid Adviesraad Internationale Vraagstukken
 • Petra Stienen, Syrië expert, auteur, en voormalig diplomaat
 • Ali Al Jassem, Syrische academicus verbonden aan Universiteit van Utrecht
 • Mazen Darwish, Syrische activist en mensenrechtenadvocaat, directeur Syrian Centre for Media and Freedom of Expression
 • Floris van Straaten, NRC-correspondent Midden-Oosten

We proberen antwoorden te vinden op de volgende vragen

 • Hoe beïnvloeden de voortdurende militaire ontwikkelingen het politieke proces?
 • Hoe kunnen vrouwen, zowel in het veld als in het vredesproces, een verschil maken?
 • Wat gebeurt er in Syrië als de Assad wordt gelegitimeerd om te blijven; als er tot normalisatie van de relatie met het Assad-regime wordt overgegaan?
 • Wordt de oproep van slachtoffers van het regime van Assad gehoord? Of, richten Nederland en de EU zich vooral op de (eveneens gruwelijke) misdaden van IS?

Roerige ontwikkelingen

Syrië was de afgelopen weken getuige van belangrijke politieke en militaire ontwikkelingen die werden ingeluid door de terugtrekking van het Amerikaanse leger. Turkse troepen trokken Syrië in om een ‘veilige zone’ aan de grens in te stellen en Assad kreeg de controle terug in oostelijke delen van het land. In beide gevallen bleek de steun van Poetin cruciaal.

Ondertussen ontstaat in Nederland een andere vraag. Coalitiepartner CDA kondigde aan voorstander te zijn van het herstellen van de diplomatieke betrekking met het Syrische regime van Assad. Een positie die ingaat tegen het officiële standpunt van de Nederlandse regering en de EU.

Ook het politieke vredesproces gaat door. Een sprankje hoop in dit proces is de recente oprichting van een langverwachte constitutionele commissie onder de paraplu van de VN. En hoewel er ernstige twijfels zijn of dit proces zal resulteren in echte politieke concessies, hopen veel activisten dat het Syrische volk en de beëindiging van de oorlog nu eindelijk prioriteit krijgen op het wereldtoneel.

Vrouwen als Rajaa

Hivos werkt al jaren samen met Syrische vrouwen om ervoor te zorgen dat zij een rol spelen in de toekomst van hun land. Zo steunen we CCSD, de organisatie van Rajaa Altalli. Zij is ervan overtuigd dat vrouwen een essentiële rol spelen in het creëren van duurzame vrede.

“In Syrië is 54 procent van de bevolking vrouw. Velen hebben hun man verloren en hebben zelf het heft in handen moeten nemen in hun gezin en in hun lokale gemeenschap. Onderzoek bevestigd echter, dat vrouwen de drijvende kracht achter duurzame vrede zijn. Zonder vrouwen geen democratie, geen mensenrechten, geen veiligheid. Hoe moet er ooit vrede komen en blijven, als je de helft van de bevolking buitensluit?”

Bekijk het indrukwekkende verhaal van Rajaa hier.

Reserveren voor dit event is verplicht in verband met een beperkt aantal plaatsen.

Details

 • Engels
 • 16:00
 • 16:30
 • 18:00

Ook te zien