De Wijde Wereld - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
13 Oct
2019

Docu + Nagesprek

De Wijde Wereld

Teade Walma was in de jaren negentig docent op De Wijde School, waar hij les gaf aan kinderen van asielzoekers. In de documentaire De Wijde Wereld zoekt hij deze kinderen, vijftien jaar later, op. Hoe gaat het nu met hen? 

Teade nodigt de oud-leerlingen uit voor een reünie. De bevlogen docent raakte destijds erg geraakt door deze kinderen. Hij zag hen een nieuw begin maken, terwijl ze juist onthecht en ontheemd waren. In een poging dat proces vast te leggen maakte Teade van alle kinderen een portretfoto en nam zich voor om hen op een dag weer op te zoeken. Ze waren toen vol energie en levenskracht, maar hoe is het nu als jongvolwassenen met hen gesteld?

De documentaire filmt de reünie en volgt drie oud-leerlingen: Mina uit Irak, Hamza uit Burundi en Melika uit Iran. Drie ambitieuze jongeren die iets moois van hun leven willen maken, maar daarbij ook druk ervaren. Ook al hebben ze een nieuwe plek gevonden in Nederland en ziet de toekomst er rooskleurig uit, het land van herkomst speelt nog steeds een rol in hun leven. Het besef dat hun ouders veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar.

De Wijde Wereld is een lieve, kleine documentaire waarin drie jongvolwassenen terugkijken op hun asielverleden en laat zien hoe zij om gaan met het effect dat dit verleden op hun dagelijkse leven heeft.

Na afloop is er een nagesprek met Mina en Teade uit de film.

Bekijk hier de trailer:

Over de sprekers

  • Mina Souliman is als zesjarig meisje met haar ouders en broertje van Irak naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog. Onlangs heeft ze haar studie International Business afgerond aan de Haagse Hogeschool. Mina werkt bij Infoblox als Business Development Representative voor het Midden-Oosten. Als Irakese Nederlander heeft ze naar eigen zeggen het beste van beide culturen meegekregen. Haar open houding ten opzichte van nieuwe culturen heeft haar geleerd dat wanneer men het eigen hart opent, anderen als reactie hetzelfde doen.
  • Teade Walma was van 2001 tot 2003 leidinggevende en leraar aan de azc-school De Wijde Wereld in Amsterdam. Daarvoor was hij leraar in het reguliere en speciale basisonderwijs. De leraren van De Wijde Wereld verrichten pionierswerk in het onderwijs aan anderstalige kinderen, wiens ouders kort daarvoor in Nederland waren aangekomen om asiel aan te vragen. Van deze kinderen was geen onderwijsgeschiedenis bekend en daarnaast was het onbekend hoe lang ze zouden blijven. In de hectiek die de school kenmerkte zocht Teade met zijn team naar een pedagogische benadering die veiligheid en vertrouwen boodt, naar gepaste leermiddelen en didactiek in de aanbieding van de leerstof en naar een oriëntatie op de Nederlandse samenleving.
  • Moderator is Sahar Shirzad. Sahar heeft als studie achtergrond Internationaal recht met een specialisatie in mensenrechten. Sinds 2016 is Sahar actief bezig met modereren en interviewen bij programma’s en evenementen over actuele onderwerpen in de samenleving. Daarmee wil zij een voorbeeld zijn voor andere jonge vrouwen en hen inspireren om ook gesprekken te gaan leiden. Sahar is ook bedenker van The Refugee Millennials, een platform waar jongeren met een bi-culturele achtergrond met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Over de documentaire:

De documentaire De Wijde Wereld is gemaakt door regisseur Sherman de Jesus. Sherman vroeg zich af op welk moment er een eind komt aan het vluchtverhaal. Wanneer ben je als vluchteling ‘geland’ in het land waar je naartoe bent gevlucht?

We organiseren deze vertoning samen met productiebedrijf Memphis Film & Television.

Bekijk het facebook-event hier.

Details

  • 14:30
  • 15:00
  • 17:00