De zin en onzin van hulpverlening - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
27 Mar
2014

Netwerkborrel met spreker(s)

De zin en onzin van hulpverlening

Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkte Dirk-Jan Koch op de Nederlandse Ambassade in de Democratische Republiek Congo. Gaandeweg zijn verblijf komt hij erachter dat wat hij als internationale samenwerking ziet, Congolezen als internationale tegenwerking zien. Hij begint te doceren aan de universiteit van Kinshasa en samen met studenten onderzoekt hij de schaduwkanten van de hulp.

Aan de hand van zijn nieuwste boek De Congo Codes concludeert Dirk-Jan Koch dat internationale samenwerking soms veel effectiever is dan we durven dromen, maar dat de effecten soms ook veel desastreuzer zijn dan we ons kunnen voorstellen. En dat het vooral de internationale desinteresse is die ervoor zorgt dat DR Congo niet vooruit komt.

Over de spreker

Dirk-Jan Koch studeerde ontwikkelingseconomie in London en promoveerde cum laude met zijn proefschrift ‘Heilige Huisjes’ over kuddegedrag binnen de hulp. Begin 2011 verliet hij de ambassade in Kinshasa en werd directeur voor de internationale organisatie Search for Common Ground. Daarnaast werkt hij als docent aan de Katholieke Universiteit van Kinshasa. Marc Broere (hoofdredacteur ViceVersa) leidt de avond in. Deze speciale editie van het cafe humanitaire is een samenwerking met ViceVersa.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 16:30
  • 17:00
  • 19:00