Debat: Oorlog in Turkije, Stilte in Nederland - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
17 Nov
2016

Debat

Debat: Oorlog in Turkije, Stilte in Nederland

De mensenrechtensituatie in Turkije is sinds de aanloop naar de verkiezingen op 7 juni 2015 sterk verslechterd. En na de couppoging van afgelopen juli is de vrijheid van meningsuiting nog verder ingeperkt. Woedt er een stille oorlog in Turkije? En wat gaan Nederlandse politici doen om het geweld tegen de Koerden in Turkije te beëindigen?

Begin september deden zowel de HDP, de Democratische Partij van de Volkeren, als ngo’s in de Koerdische regio de oproep om het vredesproces -dat eerder was afgebroken- te herstellen. De regering reageerde door het grootste offensief tegen de Koerden ooit aan te kondigen. Ook werden onder andere democratisch verkozen Koerdische burgemeesters vervangen door AKP-leden en meer dan 10.000 leraren ontslagen. Door het beperken van Koerdische en niet-Koerdische tegenstanders in zowel de media als in de academische wereld, werden de stemmen van de rede gemarginaliseerd.

Over de sprekers

Garo Paylan is een Turkse politicus van Armeense afkomst. Hij is een van de oprichters van de HDP en lid van het Turkse parlement. De HDP is onder het Turkse volk vooral bekend door haar steun aan rechten voor minderheden. De partij werkt samen met de Koerdische Democratische Regio Partij (DBP).

Murat Belge is een Turkse academicus, publicist en mensenrechtenactivist. Op dit moment lopen er twee rechtszaken tegen hem vanwege het beledigen van de hoogste leider van het land.

Filosoof en islamkenner Michiel Leezenberg is als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Wijsbegeerte van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Frank Slijper is programmaleider Wapenhandel bij PAX.

Verder met Tweede kamerleden Marit Maij (PvdA) en Sadet Karabulut (SP)

Moderator is journalist, onderzoeker en islamspecialist Froukje Santing. Santing verbleef zeventien jaar in Turkije, als correspondent voor o.a. NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal. Ze volgt de ontwikkelingen in Turkije op de voet en publiceert o.a. in De Groene Amsterdammer en op de opiniepagina van NRC Handelsblad.

Over dit programma

Kurds & Friends en PAX organiseren dit debat om aandacht te creëren voor de stille oorlog van de Turkse staat tegen de Koerden en om van Nederlandse politici te horen wat zij gaan doen om het geweld in Turkije te beëindigen. Het programma wordt mede gefinancierd door Fonds Vredesprojecten.

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 22:00