Docu: American Jail - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
11 Oct
2018

Docu + Nagesprek

Docu: American Jail

In de documentaire ‘American Jail’ onderzoekt regisseur Roger Ross Williams het institutioneel racisme in het Amerikaanse gevangenissysteem. Hij keert terug naar zijn geboortestad Easton en belicht de verhalen van mannen en vrouwen die in de gevangenis zijn beland. 

Voor Williams (1970) was in zijn jeugd de gevangenis nooit ver weg. Maar doordat hij als tiener de stad verliet en uiteindelijk succesvol documentairemaker werd, ontsprong hij voor zijn gevoel de dans. Dertig jaar later keert hij terug naar Pennsylvania. Roger is geschokt te horen hoeveel jeugdvrienden in de gevangenis zitten of hebben gezeten. Vanuit de wetenschap dat dit hem ook had kunnen overkomen, begint hij aan een persoonlijke zoektocht naar het wezen van het Amerikaanse gevangenissysteem.

Na de vertoning van de documentaire praten we verder met experts en publiek over de film. We gaan daarbij in op etnisch profileren door de politie in de VS en in Nederland en over de effectiviteit van (jeugdige) detentie.

Bekijk hier de trailer:

Over de sprekers

  • Gideon Everduim: rapper, sociaal ondernemer en docent aan het Bindelmeer College in Amsterdam. Everduim is initiatiefnemer van Control Alt Delete, een organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren.
  • Elten Kiene: spoken word artiest, rapper en workshopdocent. Als docent heeft Kiene veel workshops gegeven aan jongeren en gewerkt aan projecten in de VS. Hij is net begonnen bij Stichting Young in Prison waar hij jongeren in jeugdgevangenissen wil bereiken en vooruit wil helpen met spoken word.
  • Joan Nunnely: ondernemer en bestuurslid Talentontwikkeling en Opleiding bij D66. Vanuit haar bedrijf Eye For You houdt zij zich bezig met het versterken en scholen van professionals in de publieke als private sector. 

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30