Broken; A Palestinian Journey Through International Law - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
27 Mar
2019

Verslag

Luister terug: Broken; A Palestinian Journey Through International Law

Het hele programma is terug te luisteren op ons blog

Docu + Nagesprek

Broken; A Palestinian Journey Through International Law

De documentaire Broken vertelt het verhaal over de Israëlische muur in de bezette Palestijnse gebieden vanuit een internationaal rechtsperspectief. In 2004 verklaarde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de bouw van de muur illegaal. Toch kon Israël de muur afbouwen, zonder gevolgen. In de documentaire Broken zoekt regisseur Mohammed Alatar uit hoe dat kan. De film biedt een unieke kijk op de belofte én het falen van internationaal recht in het oplossen van conflicten. Na afloop van de film praten we verder met de regisseur.  

De Israëlische regering begon in 2002 met de bouw van een 700 kilometer lange muur op de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnse zijde van de “Groene Lijn“, de wapenstilstandsgrens van 1949. Twee jaar later verklaarde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag dat de bouw van een muur binnen de bezette Palestijnse gebieden illegaal was. De Palestijnen en velen in de internationale gemeenschap zagen dit als een keerpunt in het voortdurende conflict. Maar 14 jaar later heeft noch Israël noch de internationale gemeenschap opvolging gegeven aan deze uitspraak.

Met de documentaire Broken probeert de Palestijnse regisseur Mohammed Alatar te begrijpen hoe een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof genegeerd kan worden, zonder gevolgen. Wat betekent dit voor de relevantie en legitimiteit van internationaal (humanitair) recht? Hij praat hierover met internationaal gerenommeerde juristen, rechters van het Internationaal Gerechtshof, doorgewinterde diplomaten en met de architect van de muur.

Na afloop van de film praten we verder met de regisseur over de film.

Bekijk hier de trailer:

Over de sprekers

  • Mohammed Alatar is momenteel één van de belangrijkste filmregisseurs uit de Palestijnse cinematografie. Mohammed ziet zichzelf meer als een mensenrechtenactivist dan als een regisseur. Hij heeft een sterke betrokkenheid bij de strijd van Palestijnen. Eerdere films van hem zijn ‘The Iron Wall” over de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en ‘Jeruzalem, the East Side’.
  • Carolin Alvermann is een internationale advocaat en mediator. Ze richt zich op de wetgeving van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties en op mensenrechten. Ook heeft ze veel ervaring in het internationale humanitaire recht. Ze heeft veel gereisd in het Midden-Oosten en trad op als juridisch adviseur bij het maken van BROKEN.
  • Moderator is Xavier-Jean Keita. Hij werkt sinds 2007 bij het Internationaal Gerechtshof als Hoofdadviseur bij het OPCD (Office of Public Counsel for Defence), de afdeling die toe ziet op de rechten van verdachten.

Volg het facebook-event hier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30