Docu: Special Flight - Humanity House

Agenda

overzicht
wo
24 aug
2016

Buitenbios

Docu: Special Flight

Docu over uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde immigranten die wachten op hun uitzetting in detentiecentrum Frambois bij Genève. De spanning is om te snijden: zonder een veroordeling of gerechtelijk proces worden de ‘gedetineerden’ vastgehouden en uitgezet.

Zwitserland, het land met Europa’s strengste immigratiewetten. Ieder jaar worden hier duizenden mannen en vrouwen opgesloten zonder proces of veroordeling. Asielzoekers en immigranten worden bestempeld als illegaal en beroofd van hun vrijheid totdat zij worden uitgezet.

In deze docu volgen we uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde immigranten die wachten op hun uitzetting in het administratieve detentiecentrum Frambois. De spanning is om te snijden. Hier worden relaties rondom vriendschap, respect, haat en afkeer gevormd, tot het moment van de aankondiging wie er per direct het land wordt uitgezet. Voor velen een hartverscheurend bericht. Wanneer zij weigeren om vrijwillig op het vliegtuig te stappen, worden ze gekneveld en geblinddoekt op een ‘speciale vlucht’ gezet.

Net als in zijn eerdere documentaire The Fortress toont Melgar zich met Special Flight opnieuw een meesterlijk en zorgvuldig observator. Op een beschuldigend opgestoken vingertje of emotioneel effectbejag zul je hem niet betrappen. Toch leggen zijn films de vinger genadeloos op de zere plek van een onbarmhartig systeem.

Special Guest: praat na met Frans-Willem Verbaas

Stel al je vragen over vreemdelingendetentie na de film aan advocaat vreemdelingenrecht Frans-Willem Verbaas (Collet International). Verbaas houdt zich voornamelijk bezig met asielzaken. Daarnaast procedeert hij over vreemdelingenbewaring en detentie-omstandigheden, zoals isoleercel-opsluitingen, grensdetentie en ventilatieproblemen.

Bekijk de trailer hier:

Over Bios in de Buitenlucht: migratie

Deze zomer opent het terras van het Humanity House voor een reeks films in de open lucht: de Bios in de Buitenlucht 2016! Het thema dit jaar: migratie.

We tonen films en documentaires uit alle windstreken over mensen die de grote beslissing nemen om te vertrekken. Onderweg uit levensgevaarlijk gebied, aankomend in het land van hun dromen, of klem op een plek waar ze helemaal niet willen zijn: hoe verhouden ze zich tot de nieuwe, onbekende omgeving en tot het beleid dat hen vaak probeert tegen te houden? Kom naar deze bijzondere zomerbiosreeks en stap in de leefwereld van de migrant.

Waarom deze docu?

Programmeur Carry: “De documentaire toont de eindhalte waar zo veel migranten bang voor zijn. Het wordt door iedere politicus gezegd, bij een asielbeleid hoort ook een uitzetbeleid. Deze documentaire laat zien hoe ingewikkeld dit is en hoe het belang en welzijn van de migranten ondergeschikt wordt gemaakt aan het beleid. Je wordt de wereld van migratie ingezogen en je afvraagt hoe jij en je geweten zich daar toe moeten verhouden.”

Goed om te weten

Regisseur: Fernand Melgar
Duur film: 103 min
Ondertiteling: Engels ondertiteld
Let op: de film in de open lucht kan starten zodra de zon onder is (rond half 10)
Regen: bij regen verhuist de film naar onze (overdekte!) Genèvezaal
Op ons terras zijn voor bij de film ook fijne drankjes & borrelplankjes verkrijgbaar!

Wat anderen van deze documentaire vonden

De New York Times over de docu ‘Special Flight’: There isn’t a slack moment in “Special Flight,” and while some of the speeches and encounters might not have been so resonant had there not been a camera present, everything rings true. Lees het hele artikel.

Alle films in de open lucht

28-07-16 Film: Stranded in Canton
03-08-16 Docu: The Tiniest Place
04-08-16 Film: Norteado
10-08-16 Docu: A World Not Ours
11-08-16 Film: Children of Men
17-08-16 Docu: They will have to kill us first
18-08-16 Film: Dheepan
24-08-16 Docu: Special Flight
25-08-16 Film: The Terminal

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 20:00
  • 21:00
  • 23:00

Ook te zien