Docu: Stad van twee lentes - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
18 Apr
2019

Verslag

Luister terug: Stad van twee lentes

Het nagesprek is terug te luisteren op ons blog.

Docu + Nagesprek

Docu: Stad van twee lentes

Als het leven terugkeert in Mosul

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren de elfjarige Ala’ en haar gevluchte familie terug naar Mosul, terwijl er dag en nacht gewerkt wordt aan de wederopbouw van de stad. Maar hoe bouw je een leven op, als alles om je heen verwoest is? Je ziet het in de indrukwekkende documentaire ‘Stad van twee lentes’. 

Wanneer de oorlog met IS in Irak bijna ten einde is, wil het elfjarige meisje Ala’ met haar familie terugkeren naar hun huis in Mosul. Door Ala’s ogen worden de verwoestende gevolgen van oorlog op het leven in de stad echter pijnlijk duidelijk. Op zoek naar een nieuw toekomstperspectief, lijkt hoop net zo waardevol als schaars.

Parallel aan de terugkeer van Ala’ en haar familie, werken Lise Grande, hoofd van de humanitaire missie van de Verenigde Naties, en de Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans, dag en nacht om mensen te helpen veilig terug te kunnen keren naar Mosul. Ze bevinden zich in hetzelfde land als Ala’, maar hun leefwerelden liggen eindeloos ver uit elkaar.

Stad van twee lentes is zowel een uniek inkijkje in het werk van de internationale gemeenschap in oorlogsgebied – van correcte diplomatie tot achterkamertjespolitiek – als een indringend, intiem portret van de impact van oorlog en menselijke veerkracht in de moeilijkste omstandigheden mogelijk.

Bekijk hier de trailer: 

De film duurt ruim een uur. Na afloop praten we verder over de film en de wederopbouw van Mosul met verschillende experts, waaronder de regisseurs van de film.

Over de sprekers

  • Laurens Samson is de regisseur van de film Stad van Twee Lentes. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf DimDoc, waarmee hij films produceren. In zijn films en journalistieke werk richt hij op de onbekende verhalen achter het nieuws, waarbij hij vooral de belevingswereld van zijn hoofdpersonen wil tonen.
  • Ahmed Najm is de directeur van Metrography, het eerste en enige foto-agentschap in Irak. Hij is fotograaf en veiligheidstrainer en heeft verschillende fotografen getraind tijdens de eerste gevechten met ISIS. Hij organiseert jaarlijks een foto expositie dat in vijf steden in Irak plaatsvindt, waaronder in Mosul.
  • Nancy Ezzeddine is junior onderzoeker bij de Conflict Research Unit van Clingendael. Haar werk richt zich op het begrijpen van de impact van paramilitaire groepen op de politieke economie van Irak en Libië. Ze werkte eerder als consultant voor de Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA) en het Lebanese Center for Policy Studies.
  • Razzaq K. Mansoor Al-Seedi is de Eerste Secretaris van de Irakese ambassade in Nederland.
  Bekijk het Facebook-evenement hier. 

Over dit programma

Deze activiteit is onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken die van vrijdag 12 april tot en met vrijdag 10 mei worden gehouden. Meer informatie: www.haagsevrijheidsweken.nl

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30