Docu: The Look of Silence - Humanity House

Agenda

overzicht
wo
26 aug
2015

buitenbios

Docu: The Look of Silence

De broer van optometrist Adi is een slachtoffer van de Indonesische massamoord op communisten in 1965. Adi besluit na 50 jaar stilte de moordenaars te confronteren met hun daden: tijdens het opmeten van hun ogen.

Veel Indonesiërs zien de massamoord van toen als een noodzakelijke schoonmaakactie tegen ‘de communisten’. De feitelijke gebeurtenissen worden angstvallig verzwegen. De dappere Adi durft de moordenaars van zijn broer alles te vragen, maar kan vanwege mogelijke represailles zijn adres niet prijsgeven. Veel Indonesische crewleden staan ook anoniem op de aftiteling van de film.

The Look of Silence is de tweede documentaire van Joshua Oppenheimer over de Indonesische omgang met de massamoord op een miljoen (vermeende) communisten in 1965 en 1966. Eerder verscheen van de regisseur ook de prijswinnende docu The Act of Killing (European Film Award, Oscar-nominatie).

Let op!

Vanwege het voorspelde slechte weer, moeten we de film helaas naar binnen verhuizen. Je bent van harte welkom in onze (droge) Genevezaal.

Movies that Matter + extra’s

De documentaires in de Bios in de Buitenlucht kunnen we dit jaar laten zien vanwege een samenwerking met Movies that Matter. Bij iedere docu krijg je bovendien een extraatje cadeau. Voorafgaand aan deze film is dat een gesprek met Saskia Wieringa over het effect van het zwijgen op de Indonesische samenleving en over het initiatief om een People’s Tribunal te organiseren, waar zij voorzitter van is. Wieringa is ook hoogleraar Gender and Women’s Same-sex Relations Crossculturally aan de UvA.

Bekijk hier de trailer:

Combi-Tickets: 2 films voor slechts €15,-

Dit jaar heeft Het Nutshuis haar Open Air Cinema in het teken staan van Rocket Cinema: DJ’s en muzikanten maken live een originele soundtrack en laten zich daarbij leiden door de sfeer, tempo en spanning van de film. Voor €15,00 (normaal €18,50) heb je een Combi-Ticket voor een openluchtfilm bij het Humanity House én Het Nutshuis. De Combi-tickets zijn de hele zomer geldig en te koop aan de kassa’s van het Nutshuis en het Humanity House en online via de website van Het Nutshuis.

Volledig filmprogramma

30 juli:    No Man’s Land (2001)
5 aug:     On the Bride’s Side (2014)
6 aug:     Waltz with Bashir (2008)
12 aug:   The Shelter (2014)
13 aug:   Turtles Can Fly (2004)
19 aug:   Burden of Peace (2015)
20 aug:   La Vita è Bella (1997)
26 aug:   The Look of Silence (2014)
27 aug:   Lord of War (2005)

* Alle films en documentaires zijn Engels ondertiteld

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels ondertiteld
  • 19:00
  • 21:30
  • 23:59

Ook te zien