Docu: The Tiniest Place - Humanity House

Agenda

overzicht
wo
03 aug
2016

Buitenbios

Docu: The Tiniest Place

Twee decennia na de burgeroorlog in El Salvador keren overlevenden terug naar hun verwoeste bergdorp. Een docu over de kracht, moed en levenslust van mensen die alles verloren en hun vermogen om zingend en hard werkend een nieuw leven op te bouwen.


Twee decennia lang was Cinquera het een verlaten plek; een spookstad, met de grond gelijk gemaakt en jarenlang letterlijk uit officiële bestanden verdwenen.

Tijdens de burgeroorlog, die van 1980 tot 1992 in El Salvador woedde, werd het plaatsje namelijk door de autoriteiten aangewezen als een haard van guerrillastrijders, die zich aangesloten hadden bij de oppositie. Het verzet werd met harde hand de kop in gedrukt en in de oorlog lieten duizenden het leven. Nog veel meer mensen verdwenen zonder ooit te worden teruggevonden.

Regisseur Tatiana Huezo documenteert in deze film op wonderschone wijze hoe overlevenden van de tragedie trauma’s verwerken en hun geliefden herdenken.

Special guest: Carlos Morales

Na afloop van de film is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met Carlos Morales. Carlos komt oorspronkelijk uit El Salvador. Als lid van het Salvadoraanse verzet verbleef hij tijdens het conflict in de jaren 80 van de vorige eeuw een periode in Cinquera. Na de burgeroorlog werkte hij voor meer dan tien jaar aan de wederopbouw van Cinquera en omgeving, vanuit Nederland.

Bekijk de trailer

Over Bios in de Buitenlucht: migratie

Deze zomer opent het terras van het Humanity House voor een reeks films in de open lucht: de Bios in de Buitenlucht 2016! Het thema dit jaar: migratie.

We tonen films en documentaires uit alle windstreken over mensen die de grote beslissing nemen om te vertrekken. Onderweg uit levensgevaarlijk gebied, aankomend in het land van hun dromen, of klem op een plek waar ze helemaal niet willen zijn: hoe verhouden ze zich tot de nieuwe, onbekende omgeving en tot het beleid dat hen vaak probeert tegen te houden? Kom naar deze bijzondere zomerbiosreeks en stap in de leefwereld van de migrant.

Waarom deze docu?

Programmeur Carry: “De bewoners van Cinquera vluchtten niet naar een ander land, maar verschuilden zich in de bergen en in grotten. Daar was geen vluchtelingenbeleid of UNHCR, en het dorpje is zo klein dat er waarschijnlijk geen medium heeft bericht over de vlucht van de dorpelingen. We weten hier hoe dan ook bijna niets over de burgeroorlog in El Salvador. Toch vertelt de film een universeel verhaal over mensen die slachtoffer zijn van een oorlog die ze niet begrijpen, maar die wel maakt dat ze alles moeten achterlaten. Bovendien is het bijzonder dat niet alleen de vlucht van mensen centraal staat, maar dat die is verweven met de oorlogservaringen die ze nog steeds moeten verwerken.

Goed om te weten

Regisseur: Tatiana Huezo
Duur film: 100 minuten
Ondertiteling: Engels ondertiteld
Start: de film in de open lucht kan starten zodra de zon onder is
Regen: bij regen verhuist de film naar onze (overdekte!) Genèvezaal
Op ons terras zijn voor bij de film ook fijne drankjes & borrelplankjes verkrijgbaar!

Meer informatie

Over de geschiedenis van El Salvador is meer te vinden op bijvoorbeeld Wikipedia.

Alle films in de open lucht

28-07-16 Film: Stranded in Canton
03-08-16 Docu: The Tiniest Place
04-08-16 Film: Norteado
10-08-16 Docu: A World Not Ours
11-08-16 Film: Children of Men
17-08-16 Docu: They will have to kill us first
18-08-16 Film: Dheepan
24-08-16 Docu: Special Flight
25-08-16 Film: The Terminal

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 20:15
  • 21:00
  • 23:00

Ook te zien