Docu: They will have to kill us first: Malian music in exile - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
17 Aug
2016

Buitenbios

Docu: They will have to kill us first: Malian music in exile

Deze documentaire – met fantastische muziek – neemt je mee in het leven van artiesten die hun talent inzetten om te vechten tegen onderdrukking.

Stap even in het leven van artiesten die hun muziek inzetten tegen onderdrukking. Want een leven zonder muziek: wij kunnen het ons niet voorstellen, maar voor inwoners van het noordelijke deel van Mali is het een gegeven.

Waar muziek traditioneel een essentieel onderdeel vormde van de cultuur, werd muziek er in 2012 verboden. Radiostations zijn vernietigd, instrumenten verbannen en Malinese muzikanten zagen zich gedwongen onder te duiken of te vluchten.

De documentaire volgt onder andere de band Songhoy Blues. De jongens vluchtten naar de stad Bamako, waar ze werden ontdekt door een Engelse ‘talent scout’. Samen toeren ze over de hele wereld, maar liever zouden ze zien dat hun muziek door heel Mali wordt gehoord.

Naast Songhoy Blues zien we ook zangeres Fadimata ‘Disco’ Walet Oumar. Disco staat bekent als de ‘’Nachtegaal van het Noorden’’, spreekt alle zeven talen van het land en verblijft In het vluchtelingenkamp in Burkina Faso. Hier is zij dé steun voor alle muzikanten in ballingschap, ze blijft bij haar kritiek op de acties van de extremisten, ondanks de bedreiging voor haar leven.

We zien, horen en voelen hoe de muzikanten, ondanks de benarde omstandigheden, vechten om hun muziek levend te houden. Kunnen de verbannen muzikanten terugkeren naar hun geliefde Timboektoe en daar hun instrumenten weer laten klinken?

Special Guest: Zoumana Diarra

Met een live optreden van de Nederlands-Milanese gitarist en koraspeler Zoumana Diarra voorafgaand aan de film. Na afloop van de film zal hij vragenvan het publiek beantwoorden over de film en de muziek uit Mali.

Bekijk hier de trailer:

Over Bios in de Buitenlucht: migratie

Deze zomer opent het terras van het Humanity House voor een reeks films in de open lucht: de Bios in de Buitenlucht 2016! Het thema dit jaar: migratie.

We tonen films en documentaires uit alle windstreken over mensen die de grote beslissing nemen om te vertrekken. Onderweg uit levensgevaarlijk gebied, aankomend in het land van hun dromen, of klem op een plek waar ze helemaal niet willen zijn: hoe verhouden ze zich tot de nieuwe, onbekende omgeving en tot het beleid dat hen vaak probeert tegen te houden? Kom naar deze bijzondere zomerbiosreeks en stap in de leefwereld van de migrant.

Waarom deze docu?

Programmeur Carry: “De documentaire toont hoe het is om te leven onder gezag van Islamitische extremisten. Daar weten we in Nederland eigenlijk weinig van, omdat we vooral bezig zijn met de angst voor dreigingen hier. Mooi zijn de gesprekken die mensen voeren over hun innerlijke strijd; moeten ze blijven wachten op een beter leven in Mali, vechten voor hun land, of juist verder reizen, op zoek naar mogelijkheden voor een betere toekomst?

Goed om te weten

Regisseur: Johana Schwartz
Duur film: 105 min
Ondertiteling: Engels ondertiteld
Start: de docu in de open lucht kan starten zodra de zon onder is
Regen: bij regen verhuist de film naar onze (overdekte!) Genèvezaal
Op ons terras zijn voor bij de film ook fijne drankjes & borrelplankjes verkrijgbaar!

Meer weten over Mali en muzikanten?

De situatie wordt onder meer beschreven in dit artikel in Trouw. Ook dit artikel in NRC ‘Wat is Mali voor land?’ is interessant.

Alle films in de open lucht

28-07-16 Film: Stranded in Canton
03-08-16 Docu: The Tiniest Place
04-08-16 Film: Norteado
10-08-16 Docu: A World Not Ours
11-08-16 Film: Children of Men
17-08-16 Docu: They will have to kill us first
18-08-16 Film: Dheepan
24-08-16 Docu: Special Flight
25-08-16 Film: The Terminal

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 20:00
  • 21:00
  • 23:00