De Duitse verkiezingen: Merkel opnieuw aan zet? #EUforumdebat - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
05 Sep
2017

Debat

De Duitse verkiezingen: Merkel opnieuw aan zet? #EUforumdebat

Na Frankrijk en Groot-Brittannië, staat tijdens de derde EUforum-bijeenkomst de verkiezingsstrijd in Duitsland centraal. Op 24 september gaat de Duitse bevolking naar de stembus. De verwachting is dat Angela Merkel’s CDU opnieuw de grootste wordt en zij voor de vierde keer tot bondskanselier wordt gekozen. Of wordt ‘Frau Merkel’ toch afgestraft voor haar vluchtelingenbeleid?  

De verkiezingscampagne spitst zich toe op het “wir schaffen das” van Merkel. Staan de kiezers nog achter het migratiebeleid van de huidige regering of gaat bijvoorbeeld de rechts-populistische Alternative für Deutschland nog voor een verrassing zorgen? En mocht Merkel inderdaad winnen, wat betekent dat dan voor de Europese Unie? Leidt winst tot een heropleving van de Frans-Duitse as en een nieuwe lente voor de EU? En hoe moet Nederland zich hierin opstellen? Kortom, meer dan genoeg vragen voor een boeiend debat!

Over de sprekers

  • Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het DIA, het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij is coördinator van het Graduiertenkolleg van het DIA en coördinator van de master Duitslandstudies aan de UvA. Hij is een veelgevraagd commentator over Duitsland.
  • Adriaan Schout is coördinator van het Europa-intern programma bij Instituut Clingendael, expert op het terrein van de Europese integratie en het Nederlands EU-beleid en een veelgevraagd commentator over de Europese Unie.
  • Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael, zal deze avond modereren.

Foto © European People’s Party

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Agenda Serie

EUforum project

Het EUforum project is een onafhankelijk en neutraal (online) discussieplatform, opgezet door Instituut Clingendael in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Op het platform wordt een brug geslagen tussen het EU-debat in Nederland en daarbuiten. Hoe worden onderwerpen als migratie, veiligheid, sociale zekerheid, werkgelegenheid en draagvlak voor de EU in andere Europese landen beleefd? En wat betekent dit voor de toekomst van de EU? Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de Van Bylandtstichting en Adessium. Tijdens het belangrijke ‘verkiezingsjaar’ 2017 gaan (internationale) experts hierover met elkaar in gesprek, online en tijdens vier bijeenkomsten in het Humanity House.

Hele serie

Details

  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30