Een eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict? - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
29 Jan
2020

Panel Discussie

Een eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict?

One State Foundation is een organisatie die zich inzet voor een inclusieve  eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanuit zowel het Israëlisch als het Palestijns perspectief gaan zij met elkaar, en met het publiek in gesprek over deze oplossing.

Voorstanders van een eénstaatoplossing vinden dat een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict gevonden kan worden binnen één staat. Dit staat in contrast met de tweestatenoplossing die internationaal nagestreefd wordt sinds enkele tientallen jaren. Deze oplossing bepleit een onafhankelijke Palestijnse staat naast de staat Israël.

Ahmed en Ofra zijn beiden lid van de adviesraad van de One State Foundation maar waren nooit eerder in staat om elkaar te ontmoeten omdat Ahmed in Gaza gevestigd is en Ofra in Jaffa woont. Samen met Jaap Hamburger, die deze avond zal modereren, spreken ze over hun gedeelde visie op een duurzaam alternatief voor de tweestatenoplossing; één staat gebaseerd op de principes van gelijke rechten voor allen en erkenning en reparatie van onrecht uit heden en verleden.

Over de sprekers

Ahmed Abu Artema is een jonge Palestijnse dichter, schrijver en activist uit Gaza. Hij heeft een vrouw en is vader. Als vluchteling ligt aan zijn visie op een duurzame oplossing van het conflict het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen ten grondslag alsmede het concept van gelijke rechten voor eenieder, ongeacht etniciteit of religie.

Ofra Yeshua-Lyth is een gepensioneerd journaliste uit Israël. Ze heeft onder andere als correspondent gewerkt voor de Israëlische krant Maariv in de Verenigde Staten en Duitsland. Ze is de auteur van het boek ‘Politically incorrect; Why a Jewish State is a bad Idea’. Ze steunt al bijna 20 jaar actief een éénstaatoplossing. Ze woont in Jaffa en heeft een volwassen dochter.

Net als Ahmed en Ofra is Jaap Hamburger lid van de adviesraad van de One State Foundation. Jaap is ook voorzitter van ‘Een Ander Joods Geluid’ en draagt regelmatig actief bij aan het publieke debat in Nederland waar het gaat om de Palestijns-Israëlische realiteit. Hij zal de avond modereren.

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:45