Turkije en het Midden-Oosten - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
14 Sep
2017

Debat

Turkije en het Midden-Oosten

Tijdens deze tweede editie van ‘Exchanges on the Middle East’ onderzoeken we de ambities en politieke strategieën van Turkije in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). In de afgelopen jaren, die gekenmerkt werden door conflicten en instabiliteit in de MENA-regio, heeft Turkije zijn invloed en macht in de regio versterkt. Wat betekent dit voor de ontwikkelingen in de regio en voor de relatie tussen Europa en Turkije?

In de decennia na de Tweede Wereldoorlog richtte Turkije zich vooral op zijn betrekkingen met Europa en volgde een niet-interventiebeleid ten aanzien van de onrust in het Midden-Oosten. Na 2007 heeft president Erdoğan geleidelijk zijn focus op Europa verloren en geprobeerd om zijn invloed in het MENA-gebied te vergroten. Deze toenemende invloed van Turkije wordt uitgedaagd door andere regionale machten zoals Iran, Egypte, Qatar en Saoedi-Arabië, evenals door de toenemende internationale status van de Koerden in Syrië en Irak.

Met internationale Turkije-experts uit de wetenschap en journalistiek bespreken we wat dit veranderende beleid gaat betekenen voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de regio. Hoe moet het beleid van Turkije geïnterpreteerd worden? Hoe reageren MENA-landen op de veranderende politieke focus van Turkije? En in welke mate vormen de Koerden een uitdaging voor de positie van Turkije in de regio?

Over de sprekers

  • Historicus Soner Çağaptay is de Beyer Family Fellow en directeur van het Turkse onderzoeksprogramma bij The Washington Institute. Hij heeft uitvoerig geschreven over de Amerikaanse-Turkse betrekkingen, de Turkse binnenlandse politiek en over Turks nationalisme. Hij publiceert in wetenschappelijke tijdschriften en grote internationale gedrukte media, waaronder de Wall Street Journal, Washington Post, New York Times. Hij is een columnist voor Hürriyet Daily News, Turkije’s oudste en invloedrijkste Engelstalige krant en verschijnt regelmatig op Fox News, CNN, NPR, Voice of America, BBC en CNN-Turk. Dr. Cagaptay heeft talloze onderscheidingen, subsidies en leerstoelen ontvangen, waaronder de Smith-Richardson, Mellon, Rice en Leylan genootschappen, evenals de Ertegun-stoel in Princeton. Hij was ook voorzitter van het Turkey Advanced Area Studies Program bij het State Department’s Foreign Service Institute. In 2012 werd hij uitgeroepen tot American Turkish Society Young Society Leader.
  • Journalist Amberin Zaman heeft als Turkije-correspondent gewerkt voor de Los Angeles Times, The Economist, The Daily Telegraph en The Washington Post. Na ontslagen te zijn door Habertürk, was Zaman werkzaam bij de liberale krant Taraf. Sinds 2016 is de journaliste gevestigd in Washington DC, waar zij een regelmatige column voor het online nieuwsportaal Al Monitor en het onafhankelijke Turkse nieuwsportaal Diken schrijft.
  • Moderator is Erik-Jan Zürcher, professor in Turkse Studies aan de Universiteit van Leiden. Zürcher is de auteur van meerdere standaardwerken over de moderne geschiedenis van Turkije, waaronder het gezaghebbende handboek Turkey. A modern history. Zijn hoofdonderzoek richt zich op de periode van de transitie van het Ottomaanse Rijk naar de Turkse Republiek (grofweg: 1880-1950) en over de rol van de Jonge Turken-generatie en de beweging in dit proces.

Over Exchanges on the Middle East

Exchanges on the Middle East is een samenwerking tussen de Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS), en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Departement Noord Afrika en Midden-Oosten (DAM).

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Details

  • Engels
  • 16:30
  • 17:00
  • 19:00