De geschiedenis van geweld in een zandkorrel - Humanity House

Agenda

overzicht
Mon
27 Nov
2017

Fotografie

De geschiedenis van geweld in een zandkorrel

 

Update 23 november: Wegens omstandigheden gaat dit evenement helaas niet door.

Fotograaf Donald Weber heeft met de nieuwste forensische technieken het Noord-Franse strand onderzocht. Diep in de zandkorrels vond hij de minuscule overblijfselen van oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Hiermee heeft hij het precieze verloop van D-Day proberen te achterhalen. Tijdens deze editie van In Beeld praten we met hem en met onderzoekster Zuzanna Dziuban over zijn project War Sand en over de grotere vragen die dit project ons stelt over de diepe en vaak onzichtbare sporen die een oorlog achterlaat in een samenleving.

War Sand is niet alleen een zoektocht naar microscopische overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog maar juist ook een zoektocht naar hoe geweld en oorlog een plek krijgt in onze geschiedschrijving en collectieve bewustzijn. Waarom krijgen sommige plekken en gebeurtenissen wel een prominente plek terwijl andere juist vergeten en letterlijk overwoekerd raken? Waarom is het belangrijk om juist ook de onzichtbare plekken zichtbaar te maken? En welke rol kan kunst hierin spelen?

Over de sprekers

  • Donald Weber. Fotograaf die in zijn werk de transformatie van de geschiedenis naar het narratief onderzoekt. Hij is een Guggenheim Fellow en docent op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. War Sand is zijn vierde publicatie.
  • Zuzanna Dziuban. Verbonden aan Amsterdam School for Heritage. Zij doet onderzoek naar hoe de vernietigingskampen van de Holocaust het Europese landschap blijvend hebben vervormd en welke invloed dit heeft op ons collectieve geheugen.

Praat mee en blijf op de hoogte via ons Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30