Golden Dawn Girls - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
23 Aug
2018

Buitenbios

Golden Dawn Girls

Waarom Jenny hem heeft toegestaan haar wereld met zijn camera te volgen, weet filmmaker Håvard Bustnes niet. Wellicht omdat hij op zoek is naar de gewone mens achter de extreem-rechtse Gouden Dageraad en omdat hij wil laten zien dat het gewone mensen met families zijn. Bustnes is verbaasd over de snelle ontwikkelingen van deze partij in Griekenland. Het land wat voor hem altijd bekend stond vanwege de zonnige stranden en vriendelijke mensen. Nu wordt het overschaduwd door nieuws over rechts-nationalisme en vreemdelingenhaat.

Via de echtgenote van een van de belangrijkste figuren in de Gouden Dageraad, komt de filmmaker ook in contact met twee andere vrouwen van de partij. Hun vader, man en zoon zitten in de gevangenis, waardoor ze naar voren worden geschoven in de partij. De drie vrouwen voelen haarfijn aan wat ze wel en niet kunnen zeggen en wijken geen moment van hun overtuigingen. Maar terwijl ze hun interviews regelmatig stopzetten om ervoor te zorgen dat alles naar hun zin verloopt draait de camera gewoon door. De film is frustrerend, voor maker en kijker, maar tegelijkertijd intrigerend. Lukt het Bustnes om werkelijk dichter tot de vrouwen te komen?

Goed om te weten

Regisseur: Håvard Bustnes
Duur film: 95 minuten
Ondertiteling: Engels ondertiteld

De openluchtfilm kan pas starten zodra de zon onder is; dit is rond half 10. Bij regen verhuist de film naar onze (overdekte) Genèvezaal. Drankjes en snacks zijn verkrijgbaar op ons terras tijdens de film.

Kom vooral iets eerder om onze nieuwe VR-installatie te beleven. De Sensory Pod is een speciale cabine die de audiovisuele ervaring van een VR-bril verrijkt met geur, temperatuur, wind, trilling en licht. Je maakt persoonlijk kennis met Syrische vluchtelingen die hun eigen huis moesten inwisselen voor een vluchtelingenkamp in Libanon.

Review / Interview

Brandpunt+ interviewde regisseur Håvard Bustnes. “Ik ben altijd benieuwd geweest naar de drijfveer van dit soort hyper-extreemrechtse groepen. Toen ik voor het eerst video’s over de Gouden Dageraad op YouTube bekeek, zag ik dat ze écht extreem waren. Denk aan mensen die de Hitlergroet brengen, of symbolen van Hitler op hun kleding dragen. Ik vroeg me af: hoe kunnen mensen nog steeds zulke ideeën hebben, na alles wat we hebben geleerd over de geschiedenis?” Lees het hele interview op Brandpunt+.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • ENG ondertiteling
  • 21:00
  • 21:30
  • 23:00