HagueTalks in het Vredespaleis: Dialoog voor de vrede - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
21 Sep
2017

Verslag

Terugkijken: Dialoog voor de vrede

Kijk dit debat terug via ons blog.

Interactief debat

HagueTalks in het Vredespaleis: Dialoog voor de vrede

Albert Einstein zei ooit: “Vrede kan niet met geweld behouden worden, het kan enkel bereikt worden door begrip.” Maar hoe creëer je begrip in tijden van (gewelddadig) conflict en groeiende polarisatie? Tijdens deze speciale editie van HagueTalks, het openingsevenement van het Just Peace festival, gaan we hierover met elkaar in gesprek. 

Alle sprekers zetten zich op hun eigen manier in voor het creëren van begrip. Leer aan de hand van inspirerende ontmoetingen, design en muziek de do’s and don’ts van het voeren van een goede dialoog. Hoor bijvoorbeeld van conflictonderhandelaar Fleur Ravensbergen hoe je dat nou precies doet: echt luisteren naar mensen met conflicterende of totaal andere opvattingen.

Ook leer je van jonge designers hoe je op nieuwe manieren kunt nadenken over vrede en vergroot je zo jouw empatisch vermogen. Met cognitief psycholoog Mariska Kret duik je in de wereld van non-verbale communicatie en krijg je te horen wat we kunnen leren van apen. Daarnaast dans je met een onbekende tijdens de ‘blind dance’ op de muziek van The Hague Peace Orchestra o.l.v. Amer Shanati en ervaar je de grensoverstijgende taal van muziek.

Voorafgaand aan deze HagueTalks is er de ‘Market of Ideas’. Hier vind je de meest creatieve en innovatie ideeën uit de stad over hoe vrede & recht.

Over de sprekers

 • Fleur Ravensbergen is adjunct-directeur en medeoprichter van de Dialogue Advisory Group, een Nederlandse organisatie die onderhandelt bij conflictsituaties. Al sinds haar 25e zit ze met gewapende groeperingen om tafel en bemiddelt ze in de lastigste en hardnekkigste gebieden om geweld te laten stoppen. Ze onderhandelt onder andere met groepen uit de Democratische Republiek van Congo en Irak.
 • Cognitief psycholoog Mariska Kret is onderzoeker bij Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden. Ze onderzoekt hoe we via non-verbale ‘kanalen’ onze emoties uiten, hoe ze worden opgepikt en wat voor invloed die interacties hebben op het ontstaan van vertrouwen, samenwerking en competitie. Ze kijkt hiervoor naar veranderingen in het lichaam en het brein tijdens verschillende emoties.
 • Documentairemaker Chaim Litewski werkte van 1991 tot 2016 als media producent voor de Verenigde Naties. In deze rol heeft hij honderden conflicten, humanitaire rampen en mensenrechten over de hele wereld in beeld gebracht, waaronder de oorlog in Joegoslavië en de genocide in Rwanda. Wat heeft hij in al die tijd geleerd over hoe je je verhoudt tot het verdriet van anderen?
 • Designer Dorota Gazy presenteert haar afstudeerproject Court Dance waarin dansers de rol van de rechtspraak, de dader en het slachtoffer verbeelden om zo inzicht te creëren in de dynamiek die plaatsvindt in een rechtbank. Deze dans wordt live uitgevoerd.
 • Designer Daan Wubben creëerde een nieuwe taal. Een taal waarmee we de abstracte aantallen over slachtoffers van geweld in de media weer invoelbaar kunnen maken. Het werk van deze en andere studenten is ook te bezichtigen in het Museon op 23 en 24 september in de tentoonstelling ‘Visualising Peace’.
 • Dit programma is ook het startschot van het nieuwe initiatief ‘The Hague Orchestra for Peace’, onder leiding van Amer Shanati. Muzikanten uit diverse landen komen samen en spelen nieuwe composities, waarin verbinding centraal staat. Zij zien muziek als de perfecte taal voor vrede; het communiceert over grenzen heen, zowel collectief als individueel.
 • De Syrische-Palestijnse cartoonist Hani Abbas is er het hele programma bij om dat wat er op het podium gebeurd, te vertalen in cartoons. Abbas is vanwege de oorlog in Syrië naar Zwitserland gevlucht. In 2014 kreeg hij de Editorial Cartoon International Prize van Kofi Annan in Geneve.

Moderator is Georgina Kwakye.

Locatie + Tickets

Deze editie van HagueTalks vindt plaats in het Vredespaleis. Alle plekken zijn gereserveerd, het is zodoende niet meer mogelijk om je aan te melden. Wel kun je meekijken via de live stream. Ga hiervoor naar de Facebook pagina van HagueTalks of Just Peace.

Over dit programma

Deze editie van HagueTalks vormt het openingsevenement van het jaarlijkse Just Peace festival dat dit jaar plaatsvindt van 21 tot 24 september. Met dit festival viert de stad Den Haag de Internationale VN-Dag van de Vrede. Dit programma komt tot stand door samenwerking tussen alle partners van het Just Peace festival en door financiële bijdragen van de Gemeente Den Haag en het vfonds.

Over HagueTalks

HagueTalks is een interactieve debatserie waarin het denken rond vrede en recht centraal staat. Lees meer over HagueTalks.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

 • Engels
 • 18:30
 • 19:30
 • 21:30