HagueTalks: Het Mladić-proces - Humanity House

Agenda

overzicht
Mon
12 Dec
2016

Interactief debat

HagueTalks: Het Mladić-proces

De slotpleidooien in het Mladić-proces zijn gepland van 5 tot 15 december 2016. In deze HagueTalks bespreken we de zaak vanuit verschillende invalshoeken en praten we over het belang van dit proces voor de ontwikkeling van het internationaal recht en voor Bosnië zelf.

De rechtszaak tegen de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladić begon op 16 mei 2012, nadat hij ruim zestien jaar voortvluchtig was geweest. Hij wordt beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder de moord op 7000 Bosnische moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

Lada Soljan van het Joegoslaviëtribunaal geeft inzicht in de belangrijkste kwesties en ontwikkelingen van de zaak. Hoe moeilijk is het om een oorlogsmisdadiger berecht te krijgen? Documentairemaker Lidija Zelović is zelf ooit uit Sarajevo gevlucht. Zij vertelt ons waarom zij deze zaak niet wil volgen. Wat is er volgens haar wel nodig om verzoening in Bosnië tot stand te brengen? En welk belang ziet de Syrische schrijver en dissident Yassin al-Haj Saleh in de zaak, gezien het conflict in zijn eigen land? 

Over de sprekers

Lada Soljan werkt sinds 2005 op het gebied van internationaal strafrecht. Momenteel werkt ze voor het bureau van de aanklager van het Joegoslavië Tribunaal. Hiervoor diende ze zowel in de Appeal als de Trial Divisions, waarbij ze militaire, politieke en politieleiders aanklaagden, zowel voor het gerechtshof, als in hoger beroep, waaronder ook in relatie tot de Srebrenica genocide.

Lidija Zelović groeide op in Sarajevo, in wat toen nog Joegoslavië heette. In 1993 vluchtte ze naar Nederland. Als oorlogscorrespondent voor o.a. de BBC en later als filmmaakster probeert ze dichter bij de waarheid achter de oorlog te komen. Zo maakte ze onder meer de documentaire Mijn beste vrienden, over de gevolgen van de oorlog op haar beste vrienden die met haar opgroeiden in Sarajevo. Haar laatste film, My Own Private War, gaat over de vraag hoe je in het reine komt met je oorlogsverleden, zodat je je kinderen er niet mee belast.

Yassin al-Haj Saleh is een Syrische schrijver en dissident. Hij verliet Syrië vlak voor de opstand in 2011. Hij schrijft voor zowel Arabische als internationale media over de politieke conflicten in het Midden-Oosten en over de oorlog in Syrië. In 2012 werd Saleh bekroond met de Prins Claus Prijs voor zijn bijdrage aan het begrip over de Arabische wereld.

Moderator is Dov Jacobs, universitair docent in international recht aan het Grotius Centre for International Legal Studies aan de Leiden Universiteit.

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00