HagueTalks: Innovating Human Rights - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
17 Mar
2016

Interactief Debat

HagueTalks: Innovating Human Rights

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter wordt nageleefd? Niemand kan deze vraag beter beantwoorden dan Navi Pillay, die tot eind augustus 2014 de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de VN was.

Is de verklaring, uit 1948, toe aan vernieuwing? En hoe zou die er dan uit moeten zien? Navi Pillay zal in een korte Talk ingaan op haar internationale carrière en op haar persoonlijke drijfveren voor een meer rechtvaardige wereld. Mensenrechtenexpert Ilaria Bottigliero geeft een eerste reactie. Discussieer mee!

Over de Sprekers

Navanethem “Navi” Pillay groeide op in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid. Zelf van Indiase afkomst, heeft ze in haar jeugd veel racisme, uitsluiting en armoede ervaren. In 1995, na de beëindiging van de apartheid, werd zij de eerste niet-blanke vrouwelijke rechter in Zuid-Afrika. Ze heeft acht jaar voor het Internationaal Rwanda Tribunaal gewerkt, waarvan vier jaar als president. In deze rol is zij vooral bekend door haar rechterlijke uitspraak dat verkrachting en aanranding in de context van Rwanda als daden van genocide gezien konden worden. In 2008 werd ze benoemd tot rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ze bleef maar kort in deze functie, want in 2008 werd ze benoemd tot de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de VN.

Ilaria Bottigliero is directeur Research & Learning aan de International Development Law Organization (IDLO). Ze heeft zich onder andere gespecialiseerd in slachtofferrecht binnen het internationaal recht.

Jeff Handmaker (Senior Lecturer in Law, Human Rights and Developmen aan de ISSis de moderator

Over dit Programma

Dit programma wordt georganiseerd door HagueTalks en Humanity House. Navi Pillay is in Nederland op uitnodiging van het A Matter of Act programma, dat onderdeel is van het Movies that Matter Festival dat plaatsvindt van 18 t/m 26 maart in Den Haag.

Details

  • Engels
  • 16:30
  • 17:00
  • 18:15