HagueTalks: Wanneer is rechtvaardigheid inclusief? - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
13 Jun
2017

Verslag

Terugkijken. HagueTalks: How to get inclusive justice

Het gehele debat is nu terug te kijken op ons blog. Ook vind je er drie kortere fragmenten van de avond die een erg duidelijk beeld geven.

Interactief debat

HagueTalks: Wanneer is rechtvaardigheid inclusief?

Ongeacht culturele achtergrond, gender of seksuele voorkeur; mensen moeten zich beschermd voelen door het rechtssysteem. Inclusiviteit nastreven noemt men dat. Dit betekent niet alleen dat iedereen gelijk is voor de wet op papier, maar ook dat er niet één culturele norm domineert. Tijdens deze HagueTalks horen we van bijzondere sprekers hoe zij zich inzetten voor een meer inclusief rechtssysteem, zowel internationaal als nationaal.

Volgens de Zuid-Afrikaanse Ruth Murambadoro  is het internationale rechtssysteem alles behalve inclusief en heeft het daardoor een beperkte waarde voor Afrika. Zij pleit voor meer openheid naar alternatieve, lokale rechtssystemen.

Nazeeha Saeed is een journalist uit Bahrein. In 2010 werd zij opgepakt en gemarteld vanwege artikelen over de situatie in Bahrein. Hoe kunnen journalisten toch strijden voor een meer inclusief rechtssysteem, waneer zij zelf niet beschermd worden?

Juridisch adviseur Christina Moreno is gespecialiseerd in mensenrechtenkwesties over de hele wereld, maar maakt zich nu grote zorgen over haar eigen land, de Verenigde Staten. Ze ziet zichzelf als de belichaming van de American Dream en verzet zich daarom tegen de nieuwe immigratiewetgeving.

Over de sprekers

  • Ruth Murambadoro is een politiek wetenschapper. In haar onderzoek richt zij zich op transitional justice, alternative peacebuilding en reconciliation. Ze is een Social Science Research Council (SSRC), Next Generation Research Fellow en Junior Research Fellow aan het Centre for the Study of Governance Innovation (Govlnn) aan de Universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika. In 2015 ontving zij de African Studies Association (ASA) Presidential Fellowship, en was in dat zelfde jaar op de shortlist voor de African Thesis Awards. Ze is onlangs verkozen tot de Raad van Bestuur van de African Studies Association als een vertegenwoordiger van opkomende wetenschappers.
  • Nazeeha Saeed werkt momenteel als Bahrein correspondent voor verschillende Franse en internationale media. Ze werkt voor de bescherming van de rechten van journalisten. Haar inzet voor de vrijheid van meningsuiting is versterkt nadat ze was vastgezet en gemarteld door politie in Bahrein. Saeed is onder andere lid en voormalig president van de Bahrain International Circuit Media Club, lid van de Bahrain Journalists Association en het Al Reef Women Society.
  • Christina Moreno is juridisch adviseur en hoofd van de communicatie bij Global Rights Compliance LLP (GRC). GRC is een internationaal juridisch partnerschap dat gespecialiseerd is in de internationale humanitaire wetgeving (IHL) en mensenrechtenkwesties in conflict- risicogebieden over de hele wereld. Voor GRC werkte Christina op het gebied van toegang tot recht en sociale impact kwesties bij HiiL Innovating Justice, een non-profit organisatie in Den Haag.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00