HagueTalks: Hoe maken we recht toegankelijker? - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
03 Apr
2019

Interactief debat

HagueTalks: Hoe maken we recht toegankelijker?

Iedereen heeft recht op rechtsbescherming. Toch is voor mensen en gemeenschappen van over de hele wereld moeilijk om daadwerkelijk toegang te krijgen tot rechtspraak. Daarom is het verbeteren van de toegang tot recht één van de doelen van de Sustainable Development Goals. Maar hoe doe je dat? Tijdens deze HagueTalks hoor je dit van journalisten en juristen van over de hele wereld. 

Uitdagingen met toegang tot recht zijn er over de hele wereld en zeker ook in Nederland. Tijdens deze HagueTalks hoor je van journalisten en juristen van over de hele wereld hoe gemeenschappen in hun land toegang zoeken tot recht en omgaan met kwesties zoals geweld, corruptie en erfenis. Maar ook met oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Wat is er universeel aan onze behoeften voor gerechtigheid? Hoe kunnen we een juridisch systeem creëren dat toegankelijk is voor iedereen en door iedereen wordt vertrouwd? Hoe verlies je de rechten van verdachten niet uit het oog? Hoe zorgen we er voor dat toegang tot recht een realiteit wordt die door iedereen en overal ervaren wordt? Je hoort het onder ander van Mohammed Konneh uit Sierra Leone en Yusupha Bojang uit Gambia.

 

Over de Sprekers

  • Mohamed Konneh komt uit Sierra Leone en werkt voor West Africa Democracy Radio. Ook werkt hij voor de krant Sierra Leonean Standard Times Newspaper en hij is de redacteur van de maandelijkse Prison Watch Sierra Leone. Mohamed heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder voor de beste verslaglegging over onderwerpen als het Hof, misdaad en mensenrechten.
  • Yusupha Bojang is een Gambiaanse radiojournalist en manager van Kaira Nyining Community Radio. Hij is de landelijke coördinator van Network of Community Radios of The Gambia. Ook is hij lid van de Media Law Review Committee van de minister van Informatie- en Communicatie-infrastructuur.
  • Farshida Zafar combineert in haar werk haar twee grote passies: recht en techniek. Zo heeft ze verschillende praktische applicaties gemaakt die de toegang tot recht vergroten. Farshida is betrokken bij de productie van educatieve apps, bij een platform voor juridische literatuur en een Virtual Reality-rechtzaal voor studenten. Voor al dit werk ontving ze een Techionista Tech leadership award en een SURF award voor veranderaars in het onderwijs.
  • Zainab Malik is de moderator. Zainab is een Pakistaanse mensenrechtenadvocaat. Ze heeft ervaring in het juridisch vertegenwoordigen van gevangenen in de dodencel, overlevenden van politie martelingen en gendergerelateerd geweld. Ook werkt momenteel voor IDLO (International Developement Law Organisation). Zainab is te vinden op twitter als @zainabq en als @IDLO.
  • Overige sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Over dit programma

Deze HagueTalks wordt georganiseerd in het kader van tien journalisten uit West-Afrika die Den Haag bezoeken.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 16:30
  • 17:00
  • 18:30