Cultureel erfgoed als wapen voor vrede - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
11 May
2017

Lezing & debat

Cultureel erfgoed als wapen voor vrede

Tijdens dit programma onderzoekt een panel van internationale experts met een achtergrond in beleid, wetenschap en cultuur, hoe cultureel erfgoed ingezet kan worden als wapen voor vrede.

Het is bekend dat gewelddadige conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gepaard gaan met de vernietiging van eeuwenoude monumenten. Berichten over de vernietigen in Palmyra en Timboektoe, of de leegroof van het Mallawi National Museum in Cairo hebben de wereld opgeschrikt. Dat cultureel erfgoed juist ook een positieve rol kan spelen in post-conflictgebieden is minder bekend. In gepolariseerde samenlevingen, waar de overheid gewantrouwd of zelfs betwist wordt, is dit alleen heel precair. Hoe kan cultureel erfgoed in gezet worden om vrede, nationaal bewustzijn en sociale cohesie te bevorderen?

Over de sprekers

  • Amr al-Azm was directeur van het Scientific and Conservation Laboratories aan het General Department of Antiquities and Museums in Syrië (1999-2004). Ook was hij professor aan de Universiteit van Damascus tot 2006. Momenteel is hij universitair hoofddocent Geschiedenis en Antropologie van het Midden-Oosten aan de Shawnee State University in Ohio. Hij is eerste hand getuige van en soms deelnemer aan het cultureel erfgoedbeleid van de Syrische overheid. Amr al-Azm is een uitgesproken lid van de Syrische oppositie en verschijnt vaak in de media om commentaar te leveren op de huidige situatie in Syrië en het Midden-Oosten in het algemeen.
  • May al-Ibrashy is architectuurhistorica en conservatie-architect. Ze is oprichtster en voorzitter van het Built Environment Collective, een Egyptische NGO en directeur van de commerciële tak Megawara. Ze is coordinator van Athar Lina, een participatie-initiatief, dat conservatie en gemeenschapsontwikkeling samenbrengt in het historische deel van Cairo. Daarnaast is ze ook adjunct docent aan de Amerikaanse Universiteit in Cairo.
  • Professor Cynthia P. Schneider is een gerenommeerd professor in de Praktijk van de Diplomatie aan Georgetown University. Ze onderwijst, publiceert en organiseert initiatieven op het gebied van culturele diplomatie, met een focus op de relatie met de Islamitische wereld. Momenteel schrijft ze een boek over de rol van cultuur in het buitenlands beleid en in internationale relaties, onder de titel Culture on the Front Lines: 21st Century Diplomacy. Ze is mede directeur van Laboratory for Global Performance and Politics aan Georgetown University, van MOST Resource (Muslims on Screen and Television) en van Timbuktu Renaissance, een platform dat extremisme wil tegengaan en vrede en ontwikkeling wil promoten door een focus op cultuur. Van 1998 – 2001 was Cynthia P. Schneider ambassadrice voor de Verenigde Staten in Nederland.

Over dit programma

Dit programma is onderdeel van de Exchanges on the Middle East serie. Deze serie is het resultaat van een samenwerking tussen het Centrum voor de Studie van de Islam en samenleving van de Universiteit Leiden en het Noord-Afrika en Midden-Oosten departement van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 16:30
  • 17:00
  • 18:30