HILAC: bescherming cultureel erfgoed in gewapend conflict - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
14 May
2019

Verslag

Je kunt het hele programma hier terugluisteren.

Expert lezing

HILAC: bescherming cultureel erfgoed in gewapend conflict

Tijdens deze HILAC-lezing gaan we in gesprek met onderzoeker Marina Lostal Becerril over de bescherming van cultureel erfgoed tijdens gewapend conflict. Marina heeft onderzoek gedaan naar de houding van niet-statelijke gewapende groepen in Irak, Mali en Syrië. Hoe staan zij tegenover de bescherming van cultureel erfgoed? 

Gewapende conflicten veranderen de samenleving op veel onvoorstelbare manieren. De vernietiging van cultureel erfgoed maakt dit goed zichtbaar. Eeuwenoude monumenten worden vernietigd en kunnen nooit meer opgebouwd worden. Dit raakt direct aan de identiteit en trots van een land of volk.

Om cultureel erfgoed te beschermen is 65 jaar geleden een verdrag opgesteld: Het Verdrag inzake de bescherming van culturele goederen. Dit verdrag, samen met de twee bijhorende protocollen, verplicht landen om volgens bepaalde regels al het mogelijke te doen om cultureel erfgoed te beschermen. Maar tegenwoordig zijn vooral niet-statelijke groeperingen betrokken bij gewapende conflicten. Zij kunnen dit verdrag (en andere internationale verdragen) niet ondertekenen, omdat juist alleen staten dit kunnen. Hoe kijken deze niet-statelijke groeperingen naar de bescherming van cultureel erfgoed? En hoe kunnen we een internationaal rechtssysteem creëren dat cultureel erfgoed beter beschermt tijdens conflicten in deze tijd?

Over de sprekers

  • Dr. Marina Lostal Becerril is docent Internationaal Recht bij de Haagse Hogeschool. Voor Geneva Call heeft zij onderzoek gedaan naar de houding van niet-statelijke groeperingen tegenover de bescherming van cultureel erfgoed. Ze nam Syrië, Irak en Mali hiervoor als case studies. In het rapport doet zij aanbevelingen voor een betere bescherming van cultureel erfgoed tijdens niet-internationale gewapende conflicten. Geneva Call is een NGO die kennis en respect voor internationaal humanitair recht wil vergroten onder niet-statelijke gewapende groeperingen.
  • Erin Rosenberg is jurist bij het Trust Fund for Victims bij het Internationaal Strafhof. Tijdens dit programma spreekt ze over de compensatie voor slachtoffers van de vernietiging van culturele erfgoederen in het kader van de zaak Al Mahdi, die in 2016 door het Strafhof behandeld werd.

Over dit programma

The Hague Initiative for Law and Armed Conflict (HILAC) is een initiatief van het T.M.C. Asser Instituut, het Nederlandse Rode Kruis en het Amsterdam Center for International Law. De HILAC-lezingen reeks beoogt iedereen die geïnteresseerd is in internationaal humanitair recht bij elkaar te brengen.

 

Bekijk het facebook-evenement hier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00