HILAC Lezing: Humanitaire hulp tijdens gewapend conflict - Humanity House

Agenda

overzicht
Mon
10 Dec
2018

Expert lezing

HILAC Lezing: Humanitaire hulp tijdens gewapend conflict

Miljoenen mensen in oorlogsgebieden zijn ​​afhankelijk van humanitaire hulp. Maar partijen die betrokken zijn bij gewapende conflicten, belemmeren vaak de toegang tot de getroffen burgerbevolking. Tijdens deze HILAC lezing hoor je van twee internationaal rechtsexperts wat de juridische vragen en uitdagingen zijn binnen het internationaal recht als het gaat om het verlenen van humanitaire hulp tijdens gewapende conflicten. 

Tijdens de HILAC lezing geeft een internationaal rechtsexpert meer inzicht in een juridisch vraagstuk dat speelt binnen gewapend conflict. Deze keer komen professor Dapo Akande (Universiteit Oxford) en senior onderzoeker Emanuela Chiara Gillard (EUI) spreken. Zij zijn de opstellers van het Oxford Guidance on the Law Relating to Humanitarian Relief Operations in Situation of Armed Conflict.

In de lezing gaan Akande en Gillard in op actuele, juridische kwesties die spelen bij noodhulp operaties, zoals bij specifieke oorlogsvoeringmethodes zoals belegeringen en blokkades. Ook gaan zij in op het Zwitserse initiatief om uithongering van de burgerbevolking op te nemen in het ICC statuut voor situaties van niet-internationale gewapende conflicten.

Over de sprekers

  • Emanuela-Chiara Gillard is Senior Research Fellow aan het Oxford Institute for Ethics, Law and Armed Conflict. Hiervoor werkte zij voor OCHA als hoofd van de afdeling Bescherming van Burgers. Ook werkte zij als juridisch adviseur voor het ICRC en voor de Compensatiecommissie van de Verenigde Naties.

 

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00