Humanitaire uitdagingen in Oost-Congo - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
21 Jan
2016

Paneldiscussie

Humanitaire uitdagingen in Oost-Congo

Miljoenen mensen zijn op de vlucht in het door oorlog-geteisterde Oost-Congo (DRC). Deze avond delen humanitaire professionals ervaringen over hun werk in het land, waar onder meer verdrijving en seksueel geweld enorme problemen vormen.

Door het conflict hebben veel mensen acuut hulp nodig. Slechts een deel van de ontheemden is geregistreerd in officiële kampen, de rest heeft onderdak gevonden bij gastgemeenschappen of verblijft in geïmproviseerde kampen. Er is gebrek aan gezondheidszorg, voedsel, water- en sanitaire voorzieningen.

Hoe gaan humanitaire medewerkers om met deze complexe situatie en de voortdurende dreiging van nieuwe crises? Hoe geef je hoop aan mensen die hun familie zijn kwijtgeraakt? Deze avond gaan ze hierover het gesprek aan met elkaar en het publiek.

Over dit Programma

Dit programma wordt georganiseerd door Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib en Cordaid. Met deze bijeenkomst geven zij opvolging aan de de Nederlandse Humanitaire Top van februari 2015, waarvoor tien Nederlandse hulporganisaties bij elkaar kwamen om te praten over de knelpunten binnen de humanitaire hulp.

Over de Sprekers

Koen Vlassenroot is Professor in de Politieke Wetenschappen en directeur van de Conflict Research Group aan de Universiteit van Gent. Hij heeft talloze artikels en boekbijdragen gepubliceerd over conflict, rebellen en bestuur in Oost-Congo.

Bisschop Massimango Katanda Zacharie is Congolees en is de voorzitter van BOAD (Banque Ouest Africaine de Développement) en van Act Alliance, een coalitie van 137 kerken en levensbeschouwelijke organisaties die in meer dan 100 landen werken aan de duurzame verbetering van het leven van gemarginaliseerde mensen.

Augustin Gang Karume is Congolees en is de nationaal coordinator van Rebuild Hope for Africa, een organisatie die zich met name richt op de ontwikkeling van DR Congo.

Renate Sinke is project coordinator voor Artsen zonder Grenzen in DR Congo.

Moderator is Ruud Huurman (media Coordinator Oxfam Novib).

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30