Humans on the Move part II: debat & filmfragmenten - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
22 Jan
2017

Debat

Humans on the Move part II: debat & filmfragmenten

Voor veel vluchtelingen staat het leven (tijdelijk) stil, zowel tijdens hun vlucht, als wanneer ze aankomen in het land waar ze asiel aanvragen. Aan de hand van filmfragmenten gaan we in gesprek over de onzekerheden die veel vluchtelingen en migranten ervaren. Welk effect hebben deze onzekerheden op hun leven, hun dromen en hun toekomstplannen? En zijn er mogelijkheden om deze onzekerheid te verminderen en meer veiligheid te creëren?

Over de sprekers

Mouhannad Aladib is 2,5 jaar geleden, na zijn vlucht uit Syrië, in Nederland aangekomen. In Damascus studeerde hij civiele techniek, een studie die hij nu aan de TU Delft voortzet. Naast zijn studie en stages is Mouhannad betrokken bij verschillende organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Nederland, zoals de Vrolijkheid, New Dutch Connections en Vluchtelingenambassadeurs

Annick van Lookeren Campagne is senior conflict en humanitair adviseur voor Oxfam Novib. Zij houdt zich vooral bezig met de lobby op het gebied van humanitaire vraagstukken en mensenrechten. Om projecten van Oxfam te implementeren en ondersteunen, reisde zij de afgelopen 8 jaar geregeld naar landen die getroffen waren door een ramp of conflict zoals Pakistan, de Democratische Republiek Congo, Burundi, Tsjaad en Niger.

Het debat zal worden gemodereerd door de Iraans-Nederlandse programmamaker Bahram Sadeghi.

Over de fragmenten

We bekijken in zijn geheel de korte film 4.1 Miles, over de Griekse kustwachtkapitein Kyriakos. Samen met zijn crew vaart hij dagelijks tussen Lesbos en de Turkse kust om vluchtelingen te redden van de verdrinkingsdood. De Griekse journaliste Daphne Matziaraki vaart één dag met hem mee en brengt ons heel dichtbij de onwerkelijke realiteit van de gevaarlijke oversteek. Verder met fragmenten uit: Bolingo (Alejandro G. Salgado), Those Who Jump (Estephan Wagner & Moritz Siebert) en The Return (Zahavi Sanjavi).

Over dit programma

IDFA, het wereldberoemde documentairefestival, komt voor de tweede keer naar Den Haag! In samenwerking met Oxfam Novib vertonen we op 22 januari de bijzondere documentaire Those Who Jump, over de ervaringen van migranten aan de Marokkaans-Spaanse grens. Voorafgaand aan de film gaan we aan de hand van filmfragmenten in debat over wat het voor mensen betekent wanneer hun leven (tijdelijk) stilstaat. Beide programmaonderdelen zijn los van elkaar te bezoeken.

We Are Public

Ben jij We Are Public-lid? Dan kan je gratis naar binnen op vertoon van je pas. Wil je zeker weten dat je een plekje hebt, stuur dan een mailtje naar programmering@humanityhouse.org o.v.v. datum + programma. Vermeld hierbij dat je een We Are Public-pas hebt. Gereserveerde kaarten kunnen op de dag zelf tot uiterlijk een 30 minuten vóór aanvang bij de kassa worden opgehaald. Vergeet niet je We Are Public-pas mee te nemen.

Details

  • Engels
  • 12:30
  • 13:00
  • 15:00