Het Indisch rechtsherstel: een onafgemaakte kwestie - Humanity House

Agenda

overzicht
do
04 jun
2015

Gesprek

Het Indisch rechtsherstel: een onafgemaakte kwestie

70 jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben we in Nederland nog steeds te maken met een onafgemaakt koloniaal verleden. Indische Nederlanders voeren tot op heden een strijd met de Nederlandse overheid voor erkenning van hun oorlogsleed. Er is nu zelfs een claim in voorbereiding in samenwerking met advocaat Liesbeth Zegveld.

Na de oorlog barstte in Nederlands-Indië een gewelddadige strijd los voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Na het ontstaan van de Republiek Indonesië verruilden honderdduizenden (Indische) Nederlanders noodgedwongen hun moederland voor Nederland. Terwijl andere landen oorlogsgetroffenen compenseerden voor materiële oorlogsschade bleef hierin Nederland achter waar het inwoners van de voormalige kolonie Nederlands-Indië betrof.

Over de Sprekers

Nancy Jouwe gaat in gesprek met onder andere Sylvia Pessireron, van stichting Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR). Deze stichting zet zich in voor de belangen van al diegenen die als gevolg van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de onafhankelijkheid van Indonesië op welke wijze dan ook materiële of immateriële schade hebben ondervonden.

Details

  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00

Ook te zien