Iron Sky Festival 2019 - Humanity House

Agenda

overzicht
za
16 nov
2019

Filmfestival

Iron Sky Festival 2019

Op 16 en 17 november organiseert Iron Sky de tweede editie van het Iron Sky Film Festival. Een weekend lang kan je verschillende films zien van Slowaakse en Tsjechische regisseurs en vinden er debatten plaats. Het thema van dit jaar is de opkomst van extreem-rechts extremisme.

Door middel van film en gesprek onderzoekt en bespreekt Iron Sky Film Festival de opkomst van rechtsextremisme in Tsjechië en Slowakije. Centraal in de films staat de angst voor het onbekende, nationalisme en het anti-migratie sentiment. Op zaterdag  vertonen we de films When the War comes en Czech Allah.

Deze editie van Iron Sky heeft een symbolische waarde omdat Slowakije en Tsjechië dit jaar herdenken dat het IJzeren Gordijn 30 jaar geleden gevallen is. Meer informatie over het festival en de films is te vinden op de website van Iron Sky.

Sprekers

Andrej Ban is een bekroond pers fotograaf en reporter. Momenteel werkt hij bij DennikN. Hij heeft meerdere artikelen geschreven over extremism in Slowakije. Hij heeft ook berichtgeving gedaan over de oorlog in Kosovo en is voorzitter van de humanistische organisatie People in Perill.

Michal Dzuko is lid van het burgerinitiatief ‘ Not in our city’ in Banksá Bysterica. Ook is hij lid van het Radicalization awareness network platform dat valt onder de Europese Comissie. Zijn expertises zijn politieke radicalism, extremism en muzikale subculturen.

Over de films

When the war comes is een documentaire die zich centraliseert rondom Peter, een tiener uit de middenklasse. Peter rebelleert tegen de gevestigde orde in Slovenië door een paramilitaire groep met fascistische sympathieën op te richten. De documentaire volgt hoe de populariteit van de groep toeneemt, terwijl de autoriteiten een oogje dicht knijpen.

Czech Allah is een verhalende time-lapse documentaire van Zuzana Piussi. Deze documentaire onderzoekt de impact van het beeld van vluchtelingen op de collectieve beleving en de maatschappij. Hoewel Tsjechië maar een klein aantal vluchtelingen heeft ontvangen, heeft de migratiegolf wel een xenofobisch en een anti-islamitisch sentiment aangewakkerd in de samenleving.

Programma

15:00 – 15:30 Deuren en bar open
15:30 – 16:00 Welkomstwoord door Iron Sky film festival
16:00 – 17:20 When the War comes
17:20 – 18:30 Pauze
18:30 – 20:00 Czech Allah
20:00 – 20:15 Pauze
20:15 – 21:15 Nagesprek met sprekers

Bekijk hier het Facebook evenement.

Details

  • Engels
  • 15:00
  • 15:30
  • 21:15

Ook te zien