Iron Sky Film Festival: democratie in Slowakije en Tsjechië - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
18 Nov
2018

Film & Gesprek

Iron Sky Film Festival: democratie in Slowakije en Tsjechië

Tijdens het tweedaagse Iron Sky Film Festival zie je films van Tsjechische en Slowaakse documentairemakers. Zij tonen de moeizame democratische ontwikkeling in hun land na de val van het IJzeren Gordijn en de uitdagingen waar de landen voor staan. Na afloop van de films kan je in gesprek met experts. 

Deze november is het 29 jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel in Slowakije en Tsjechië. Ondanks het feit dat drie decennia zijn verstreken, is corruptie nog schokkend groot  en wordt persvrijheid steeds meer aan banden gelegd. Wat gaat er mis in deze jonge democratieën? Kunnen we nog wel spreken van democratie, of hebben de politici hier een ander begrip van? Waar komt de aantrekkingskracht van autoritaire leiders vandaan? En wat moet er gebeuren om het tij te keren?

Op zaterdag 17 en zondag 18 november zijn er verschillende films te zien van Slowaakse en Tsjechische documentairemakers. Op zaterdag ligt de focus op Slowakije, op zondag op Tsjechië. Van binnenuit tonen de documentairemakers de uitdagingen waar hun landen mee worstelen.  Je koopt een kaartje voor één dag en hebt dan toegang tot beide films. Kijk voor meer informatie over het festival op de website.

16:30 – 17:00

Welkom & Introductie
 • De organisatoren van het festival geven je een korte introductie op de hedendaagse situatie in Tsjechië. Wat speelt er en wie zijn de belangrijkste spelers?

17:00 – 18:00

Co dokáže lež (The Power of Lies )
 • Tomáš Kudrna, Tsjechische Republiek, 2016, 52m.
  ‘The Power of Lies’ is een documentaire over de herkomst van fake news, informatie-oorlogen en de invloed van desinformatie in de Tsjechische republiek. De documentaire probeert te achterhalen wie achter de valse meldingen zitten, die zich vooral via social media verspreiden, en wat de mogelijke invloed van Rusland is.

19:00 – 20:15

Selský rozum (Peasant Common Sense)
 • Vít Janeček and Zuzana Piussi, Tsjechie, 2017, 75m.
  Voor Selský rozum (Peasant Common Sense) hebben documentairemakers Vít Janeček and Zuzana Piussi drie jaar lang informatie verzameld over het leven van boeren op het Tsjechische platteland. Zo wilden zij tonen wat de gevolgen zijn va het beleid van de Tsjechische premier, Andrej Babiš, op de agricultuur van Tsjechië.

20:15 – 22:00

Discussie & Borrel

Na afloop van de film volgt een gesprek met experts:

 • Peter Kopecký. Hoogleraar Politieke Wetenschap en mederedacteur van het tijdschrift ‘East European Politics‘.
 • Tomáš Cirhan. PhD kandidaat Politieke Wetenschap aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek focust zich op de nieuwe anti-establishment politiek, post-communistische partijstelsels en de opkomst van populistische politiek in Oost-Europa.
 • Tomáš Vrba. Studeerde filosofie en psychologie aan de Karels Universiteit in Praag en werkte als sociaal werker voor Roma-zigeuners in Praag. Momenteel is hij docent aan de New York University in Praag en voorzitter van de raad van bestuur van de Forum 2000 Foundation en het Archa Theater in Praag.

Kaarten en informatie
Je koopt een kaartje voor één dag (€7,50) en hebt dan toegang tot beide films. Kijk voor meer informatie over het festival op de website.

Volg het Facebook-event hier.

Details

 • English
 • 16:00
 • 16:30
 • 22:00