Jemen, een vergeten oorlog #watkanikdoen - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
17 Nov
2016

Gesprek

Jemen, een vergeten oorlog #watkanikdoen

Jemen. Eén van de armste landen ter wereld, met een zeer bewogen geschiedenis. Jemen verkeert in diepe crisis, maar in de media hoor je er nauwelijks over. Wij gaan in gesprek met Nederlandse hulpverleners en beleidsmakers over deze vergeten oorlog. Wat kunnen zij én wij doen om de inwoners van Jemen te ondersteunen? En wat zouden de Jemenieten willen dat wij doen?

Vijf jaar na de revolutie hebben naar schatting 21,2 miljoen Jemenieten humanitaire hulp nodig, dit is bijna 80% van de bevolking. Vanwege de omvang van het conflict en de beperkte toegang tot het land is hulp bieden zeer ingewikkeld. Ook is het niet zonder risico’s. Afgelopen augustus nog werd een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd.

Na een aantal korte lezingen over het conflict in Jemen praten we over de Nederlandse betrokkenheid in Jemen, zowel politiek als humanitair. Hoe verhoudt Nederland zich tot Westerse bondgenoot Saudi-Arabië? Wat zijn de conclusies van de speciale humanitaire missie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken die eind oktober een bezoek bracht aan het verscheurde land? Hoe is Nederland betrokken gebleven in Jemen? En hoe kunnen hulporganisaties voorzien in de grote nood, maar ook bijdragen aan de wederopbouw van het land en de lokale initiatieven ondersteunen?

Over de sprekers

Met Nina Aqlan (Jemen Programmamedewerker voor Spark), Hooria Mashhoor (ex-minister Mensenrechten in Jemen), Floor Beuming (senior medewerker mensenrechten voor Amnesty Nederland) en Katrien Coppens (Adjunct directeur, Artsen zonder Grenzen).

Over dit programma

Dit programma is de laatste bijeenkomst van een serie van 3 bijeenkomsten over Jemen in november, georganiseerd door het Grote Midden-Oosten Platform. Andere bijeenkomsten waren aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bij Pakhuis de Zwijger.

 

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 16:00
  • 16:30
  • 18:00