Jihadisme en mensenrechten deel II - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
30 Apr
2015

Debat

Jihadisme en mensenrechten deel II

Het kabinet wil de Nederlandse nationaliteit kunnen intrekken van personen die in het buitenland verblijven en zich daar hebben aangesloten bij een terroristische organisatie. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken vloeit voort uit het Nationaal Actieplan Jihadisme, waar het NJCM in november 2014 een seminar aan wijdde met de titel ‘Jihadgangers en Mensenrechten’. Deze maatregel is onderdeel van een pakket aan voorgenomen maatregelen in de strijd tegen het jihadisme en de opkomst van Islamitische Staat.

In dit tweede seminar over ‘Jihadisme en mensenrechten’ staan onder meer de volgende vragen centraal: Wat is de precieze noodzaak om deze verstrekkende maatregel te nemen? Wat is de betekenis van verdragsrechtelijke verplichtingen omtrent nationaliteiten in dit verband? Heeft de voorgestelde maatregel een discriminerend effect op bepaalde bevolkingsgroepen? En hoe zit het met de verantwoordelijkheid van Nederland ten opzichte van andere landen indien de zogeheten terugkeerders hun Nederlandse nationaliteit is afgenomen?

Over de sprekers
Marloes van Noorloos (voorzitter NJCM, Universitair docent bij het Departement Strafrecht van Tilburg University), Marianne Hirsch Ballin (docent/onderzoeker strafrecht en strafprocesrecht VU Amsterdam en advocaat Pels Rijcken), Bibi van Ginkel (Senior Research Fellow bij Clingendael Instituut, deskundige veiligheid en terrorisme), Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira (adviseur bij advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, deskundige nationaliteitsrecht en vreemdelingenrechten) en Ahmed Charifi (voorzitter Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders).

Dit programma is een samenwerking van het NJCM en Humanity House. Na afloop kun je bij de borrel met elkaar napraten.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • 18:30
  • 19:00
  • 21:00